Staburags.lv ARHĪVS

Trešdaļa vecāku atbalsta bērna lēmumu ņemt aizdevumu izglītībai

Kristīne Jakubovska

2014. gada 24. jūlijs 13:22

36
Trešdaļa vecāku atbalsta bērna lēmumu ņemt aizdevumu izglītībai

Trešdaļa (32%) vecāku, kuru bērni šobrīd ir vecumā no 19 līdz 25 gadiem un potenciāli izšķiras par lēmumu turpināt mācības augstskolā, atbalsta atvašu lēmumu paņemt ilgtermiņa aizdevumu izglītības iegūšanai. Tā liecina Swedbank veiktā aptauja1.

Lielākā daļa aptaujāto vecāku (67%) uzskata, ka viņiem būtu jānodrošina saviem bērniem finansiāls atbalsts augstākās vai profesionālās izglītības saņemšanai. Visbiežāk tā uzskata pilsētās dzīvojošie (76%), kamēr galvaspilsētā un laukos tam ir mazāks atbalsts (attiecīgi 63% un 60%).

Taču puse jeb 51% vecāku norāda, ka, ņemot vērā pašreizējo dzīves situāciju, viņiem būtu grūtības nodrošināt saviem bērniem finansiālu atbalstu augstākās izglītības saņemšanai. Visbiežāk ar šādām problēmām saskartos laukos dzīvojošie (68% pretstatā 44% pilsētnieku).

“Rūpes par bērna nākotni vienmēr ir bijusi viena no vecāku galvenajām prioritātēm. Taču ne vienmēr ģimenes finansiālā situācija ļauj bērnam sniegt iespēju studēt izvēlētajā mācību iestādē. Šādā situācijā var izmantot studiju kredītu, kura mērķis ir mācību maksas segšana augstākās izglītības iestādēs Latvijā un ārvalstīs. Izglītības iegūšana ir ieguldījums bērna nākotnē, kas ir ilgtermiņa investīcija,” saka Swedbank Jauniešu segmenta vadītāja Ieva Langenfelde.

No aptaujātajiem vecākiem, kuru bērni ir vecumā no 19 līdz 25 gadiem, 13% ir galvojuši studiju kredītu un vēl 6% - studējošo kredītu. Savukārt to vecāku vidū, kuru bērni jau vecāki par 25 gadiem, gandrīz piektdaļa (19%) ir bijuši par galvotājiem savu atvašu studiju kredītam, bet 11% - arī studējošo kredītam.