Staburags.lv ARHĪVS

Valsts kontrole pārbauda atkritumu apsaimniekotājus, aicina sabiedrību iesaistīties

Valsts kontrole pārbauda atkritumu apsaimniekotājus, aicina sabiedrību iesaistīties

Augstākā revīzijas iestāde uzsākusi revīziju „Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanas atbilstība plānotajiem mērķiem un tiesību aktu prasībām”. Šīs pārbaudes mērķis ir pārliecināties, vai pašvaldības ir nodrošinājušas, ka atkritumu apsaimniekošanas maksā ir iekļautas tikai pamatotas izmaksas, kā arī – vai pašvaldības un Valsts vides dienests nodrošina, ka tiek ievērotas vides aizsardzības prasības (t.sk. dalīta atkritumu savākšana).

Valsts kontroles darbu veicinātu iedzīvotāju sniegta informācija par šādiem jautājumiem:
1) Vai Jūsu saņemtajā rēķinā maksa par atkritumu apsaimniekošanu ir norādīta kubikmetros vai kā maksa par vienu iedzīvotāju (vai cits variants)? Lūdzu, norādiet piemēroto maksu, kā arī gadu un mēnesi, par kuru maksa piemērota. Lūdzu, norādiet, vai Jūs dzīvojat daudzdzīvokļu namā vai privātmājā.
2) Vai rēķinā norādītā atkritumu apsaimniekošanas maksa atbilst pašvaldības apstiprinātajai maksai par atkritumu apsaimniekošanu?
3) Vai esat apmierināts ar atkritumu izvešanas biežumu? Ja nē, tad kādēļ?
4) Vai Jums ir tikušas piemērotas līgumā par atkritumu apsaimniekošanu noteiktās soda naudas? Ja, jā, vai soda naudas tiek piemērotas regulāri (katru mēnesi)?
5) Vai Jūsu pašvaldības teritorijā ir nodrošināta iespēja šķirot atkritumus (papīru, plastmasu, metālu un stiklu)?
6) Vai Jūs veicat atkritumu šķirošanu (papīrs, plastmasa, metāls un stikls)? Ja nē, lūdz, norādiet iemeslu, kāpēc to nedarāt.
7) Vai Jūsu pašvaldības teritorijā ir nodrošināta iespēja nodot atsevišķi bioloģiski noārdāmos (piemēram, virtuves, dārza u.tml. atlikumi) atkritumus?
8) Vai Jūs veicat bioloģiski noārdāmo atkritumu (piemēram, virtuves, dārza u.tml. atlikumu) atsevišķu nodošanu? Ja nē, lūdzu, norādiet iemeslu, kāpēc to nedarāt.
9) Vai ir kādas citas būtiskas nepilnības sadzīves atkritumu apsaimniekošanas jomā, ar kurām esat saskāries?
Atbildes vēlams sniegt par situāciju laika posmā no 2012.gada. Atbildot uz jautājumiem, lūdzu, norādiet konkrētu pašvaldību, kurā dzīvojat.
Rakstiet: ceturtais@lrvk.gov.lv
Papildus vēršam uzmanību, ka iegūtā informācija ir konfidenciāla un netiks izpausta citām personām, kā arī tiks izmantota tikai apkopotā veidā, nenorādot iedzīvotāja vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīves vietu.
Valsts kontrole pateicas par iedzīvotāju atsaucību!