Staburags.lv ARHĪVS

Secē atkal ir aptieka

Līga Patmalniece

2014. gada 4. jūlijs 00:01

326
Secē atkal ir aptieka

Pirms desmit gadiem Seces pagastā slēdza zāļu tirdzniecības vietu, un cilvēki pēc medikamentiem devās uz tuvākajām pilsētām. Šonedēļ Secē, ēkā, kurā tā jau reiz darbojās, atkal atvērta aptieka.

Lāsma Reide, SIA “AptiekaL” īpašniece, atklāj, ka atvēršanas process bijis ilgs un sarežģīts, bija jāievēro dažādi noteikumi un likuma nianses, kurām jāpielāgojas. Arī vietējo speciālistu atrast nebija viegli — lauku reģionos farmaceitu trūkst, jo gandrīz visi jaunie speciālisti paliek Rīgā, strādājot aptiekās vai zāļu kompānijās. Atverot aptieku, radīta viena jauna darba vieta.
“Pagasta pārvaldes vadība bija atsaucīga, telpas ir par samērīgu īres maksu, un tas mums bija ļoti svarīgs atbalsts,” gandarīts par paveikto ir uzņēmuma līdzīpašnieks Ģirts Ludāns. “Sakārtojām telpas, veicām nelielu remontu, daļa mēbeļu te jau bija, daļu sagādājām. Starta kapitāls bija mūsu pašu nauda, kredītu neņēmām.”
“Ir svarīga arī farmaceitiskā aprūpe. Kad rodas kādas problēmas, uzreiz nav sasniedzams ārsts, cilvēki bieži vien taisnā ceļā dodas uz aptieku. Šāda tendence īpaši vērojama lauku aptiekās,” stāsta Lāsma Reide, kura ir farmaceite. Šobrīd viņa zināšanas papildina, studējot ārstniecību. Lāsma jau aptuveni desmit gadu sadarbojas ar vietējo ģimenes ārsti Gintu Kociņu. Tas arī palīdzējis saprast pagastā un reģi­onā esošo situāciju un piepildīt ieceri par aptieku.
“Šī ir pirmā mūsu uzņēmuma aptieka, bet nākotnē plānojam atvērt vēl, iespējams, Ogres, Limbažu pusē, un tad jau redzēs, kā mums klāsies,” tā Lāsma Reide.
Seces pagasta pārvaldes vadītājs Arnis Mencendorfs ir priecīgs, ka pagastā atkal ir aptieka. “Apbrīnoju šo cilvēku optimismu un uzņēmību, ceru, ka viss noritēs veiksmīgi,” teic pārvaldes vadītājs. “Vietējie vecie ļaudis šad tad lūdz atvest zāles no pilsētas, ja nav tuvinieku vai iespēju aizbraukt pēc tām pašiem.” ◆