Staburags.lv ARHĪVS

Vērtē studentu komandas

Vērtē studentu komandas

“Latvijas televīzijas” 1.kanālā bija vērojams studentu biznesa projektu konkursa “Radām Novadam” pirmais starpfināls, kurā 10 studentu komandas prezentēja savas biznesa idejas Latvijas novadu attīstībai. Labākās piecas komandas savā starpā sadalīja pirmo balvu fondu 10 000 eiro apmērā. Piektajā vietā komanda “mormor”, kuras dalībnieki iedegušies par ideju atjaunot apģērbu šūšanas nozari Pļaviņu novadā.


Konkursā “Radām Novadam” sākuma posmā 18 studentu komandu apzināja biznesa iespējas katra savā novadā un izstrādāja rīcības plānus, kuros aprakstīja tās idejas, kuras plāno īstenot nākamo divu gadu laikā. No visām 18 studentu komandām tika izvēlētas 10 komandu, kuras bija tikušas vistālāk biznesa ideju apzināšanā, un tās piedalījās pirmajā starpfinālā. Par naudas balvu sacentās Alūksnes, Apes, Iecavas, Kuldīgas, Lielvārdes, Ludzas, Mazsalacas, Ogres, Pļaviņu un Siguldas novadu komandas. Komandu idejas un prezentācijas vērtēja kompetenta žūrija, kuras sastāvā bija LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, ALTUM valdes locekle Baiba Brigmane, LPS priekšsēža padomniece ekonomikas jautājumos Andra Feldmane, privātais investors Dairis Cālītis un „Latvijas Avīzes” redaktores vietnieks Ivars Bušmanis.


Pārliecinoši labāko žūrijas vērtējumu guva RISEBA komanda “AAA” (“Āgenskalna Arhitektu Apvienība”), kura arī ieguva pirmo vietu šajā starpfinālā un naudas balvu 4 000 eiro apmērā. Komanda nolēmusi Ludzas ezerā veidot ūdens atrakciju parku, tādā veidā attīstot lokālo tūrismu un popularizējot Ludzu. Otro vietu un 2 500 eiro naudas balvu ieguva LU komanda “Green-link”, kas darbojas Alūksnes novadā un kura attīstīs tūrismu, veidojot namiņus Alūksnes ezerā un pirmo kafijas muzeju, kurā pārdotu arī pašu ražoto kafiju. Trešo vietu un 1 500 eiro ieguva EKA studentu komanda “Saglabāt kā”, kas Apes novadā plāno apvienot mājražotājus, kā arī paši ražot dizaina mēbeles, ceturto vietu un 1 000 eiro ieguva TSI komanda “Ideju skapis” ar konkursa ambiciozāko ideju – izveidot atpūtas bāzi kravu pārvadātājiem pie VIA Baltica šosejas Iecavas novadā, bet piekto vietu un 1 000 eiro ieguva SSE Riga studentu komanda “mormor”, kuri ir iedegušies par ideju atjaunot apģērbu šūšanas nozari Pļaviņu novadā, attīstot sociālo biznesu un ražojot īpašus dizaina cimdus.


Visas 18 komandas turpina dalību konkursā, gan turpinot apzināt biznesa idejas, gan jau uzsākot to īstenošanu. Nākamais fināls gaidāms pēc gada, un tajā komandas jau prezentēs savus sasniegtos rezultātus - radītās darbavietas, piesaistīto finansējumu un citus sasniegtos ekonomiskos rādītājus.


Konkurss ilgs līdz 2016. gada 1. jūlijam, un tā kopējais balvu fonds ir 50 000 EUR.