Staburags.lv ARHĪVS

Palielinās OCTA izmaksājamo atlīdzību apmēru par CSNg cietušajai personai nodarīto nemateriālo zaudējumu

Inese Lukaševska

2014. gada 29. maijs 07:49

622
Palielinās OCTA izmaksājamo atlīdzību apmēru par CSNg cietušajai personai nodarīto nemateriālo zaudējumu

Tuvākajā laikā Ministru Kabinetā tiks pieņemti noteikumi, kas reglamentēs/ē apdrošināšanas atlīdzības aprēķināšanas kārtību. Tie paredz iespējas CSNg cietušajai personai saņemt būtiski lielākas atlīdzības par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem, papildus jau šobrīd ievērojamām summām, kas tiek izmaksātas par CSNg cietušajām personām, atlīdzinot materiālos zaudējumus gan pašiem cietušajiem, viņu tuviniekiem un valstij.  Būtiskākā atšķirība no līdz šim spēkā esošajiem MK noteikumiem - tie vairs nenosaka maksimāli pieļaujamo apdrošināšanas atlīdzības limitu, bet paredz iespēju  katrā gadījumā individuāli noteikt apdrošināšanas atlīdzības apmēru, par pamatu ņemot vienotus kritērijus.
Ieviešot šīs izmaiņas, tiek nodrošināta Latvijas likumdošanas atbilstība Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – EST) 2013.gada oktobra un 2014.gada janvāra spriedumiem, kas paredz, ka OCTA ietvaros nav nosakāms apdrošināšanas atlīdzības limits, kas ir mazāks kā OCTA likumā un Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 16.septembra direktīvā Nr. 2009/103/EK (turpmāk - Direktīva) noteiktais kopējais apdrošinātāja atbildības limits par CSNg nodarītajiem zaudējumiem.
“Apdrošināšanas sabiedrības Latvijā, jau savlaicīgi, iepazīstoties ar EST spriedumiem un nemateriālo zaudējumu atlīdzināšanas principiem citās Eiropas valstīs, vērsušas uzmanību nepieciešamībai plānot izmaiņas nemateriālo zaudējumu atlīdzību regulējošajos noteikumos, kā arī veikušas atbilstošas izmaiņas savā darbībā. Līdz ar to nekādus būtiskus sarežģījumus jaunie noteikumi apdrošinātāju ikdienas procesos neradīs,” skaidro Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, piebilstot, ka ar plānotajām izmaiņām 2014.gada 5.februāra sēdē ir iepazīstināti Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja Konsultatīvās padomes locekļi.   
“Savukārt CSNg cietušajiem jaunie MK noteikumi, protams, dos iespējas saņemt ievērojami lielākas apdrošināšanas atlīdzības arī par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem. Lai gan kopējais apdrošinātāja atbildības limits, kas noteikts Direktīvā, nemainās, apdrošinātāji, izvērtējot nākotnes riskus par izmaksu pieaugumu attiecībā uz nemateriālajiem zaudējumiem par polisēm, kas izsniegtas no EST 2013.gada 24.oktobra sprieduma brīža līdz šim, jau noteikuši attiecīgas tehniskās rezerves. Vienlaikus gan jānorāda, ka līdzšinējās nopelnītās apdrošināšanas prēmijas pilnībā nesedz aprēķinātās tehnisko rezervju prasības, līdz ar ko jārēķinās, ka šīs izmaiņas nākotnē var novest pie OCTA polišu cenu kāpuma,” stāsta J.Stengrevics.
OCTA likums paredz, ka CSNg personai nodarītie nemateriālie zaudējumi ir zaudējumi, kas saistīti ar sāpēm un garīgām ciešanām sakarā ar 1) cietušās personas fizisku traumu; 2) cietušās personas sakropļojumu, invaliditāti; 3) apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi; 4) apgādnieka, apgādājamā vai laulātā 1.grupas invaliditāti.