Trīs pavārnīcas pret karotīti
Aizkraukles novada pašvaldībā tiek spriests, ka vajadzētu izveidot vienotu zīmolu “Ražots Aizkrauklē”, kuru pievienot vietējiem pārtikas produktiem, tādējādi popularizējot Aizkraukles novadu un vietējos produktus. Līdz šim uzrakstu ar norādi, ka produkts ir ražots vai audzēts mūspusē, esmu redzējusi tirgū, piemēram, zemenes no Kurmenes vai Skrīveriem. Šāds uzraksts ražotājam neko nemaksā, bet vieš uzticību, ka produkts ir labs. Kaut gan par to ekoloģiskumu varētu diskutēt, piemēram, kāds zemnieks reiz slavēja savus ekoloģiskos kartupeļus. Kad pajautāju, kā viņš cīnās ar Kolorādo vabolēm, pārdevējs atbildēja, ka vasarā dažas reizes lauku nomiglojis... Tomēr, ja jāizvēlas poļu vai vietējie kartupeļi un āboli, priekšroku dodu tepat audzētiem.
Daudzi pircēji līdz šim ir uzticējušies augstas kvalitātes zīmolam “Zaļā karotīte”, kura iegūšanai uzņēmējiem gan ir jāšķiras no noteiktas naudassummas. Zīmols nozīmē, ka vismaz 75% izejvielu ir iegūtas Latvijā un produkts tepat arī ir ražots. Bija plānots, ka jau no šīgada būs arī “Bordo karotīte”, to piešķirtu augstas kvalitātes pārtikas produktu ražotājiem, kuri izmanto ievestās izejvielas. Tagad “Bordo karotītes” ieviešanas termiņš ir pārcelts uz šīgada beigām.
Ideja par šādiem kvalitātes zīmoliem pirmajā brīdī šķiet laba, taču es personīgi “Zaļo karotīti” piešķirtu vien ekoloģiski audzētiem un tikai no Latvijas izejvielām ražotiem produktiem. Ar karotītēm mūsu patriotiskās jūtas tiek vairotas, taču tiekam arī maldināti. Piemēram, kurš zina, vai produktā ir Ķīnā vai Latvijā audzēti ķiploki? Veikalu plauktos ir garšīgas tomātu mērces un pastas, ražotas Latvijā, un es to kvalitāti neapšaubu, tādām varētu dot “Bordo karotīti”. Taču ko mēs kā pircēji saprotam ar kvalitāti? Garšīgs un ilgi glabājas? Tomātu mērces atvērtā veidā ilgi ir pārsteidzoši labas, bet kādu kaitējumu mums nodara E vielas?
Kam gan mums vajag karotīšu zīmolus, ja pircējam noteicošais ir cena un veselīgs, no E vielām brīvs pārtikas produkts? Es nekad speciāli neesmu meklējusi produktus ar “Zaļās karotītes” zīmolu un pārāk neuzticētos arī “Bordo karotītei”. Visvairāk esmu iecienījusi pašu dārzā izaudzēto, kas sintētiskās ķīmiskās vielas nepazīst, un vietējo zemnieku ražojumus. Lauku sieva, kura pati no savām govīm slauc pienu, vai zemnieki, kuri tirgū pārdod pašu audzēto, diez vai “Zaļo karotīti” kāros un diez vai kādreiz to iegūs. Viņiem es karotītes vietā piešķirtu zīmolu “Trīs brangas pavārnīcas”. Jo produkti ir ražoti tepat, ir svaigi, pircēju iecienīti, un tiem speciālu reklāmu nevajag.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra