Staburags.lv ARHĪVS

“Valsts esam mēs paši”

www.staburags.lv

2014. gada 17. maijs 08:10

407
“Valsts esam mēs paši”

Ministru prezidente Laimdota Straujuma svinīgā pasākumā sveica eseju konkursa “Mana valsts un es” laureātus. Apbalvošanā un diskusijā par valsts jēdzienu piedalījās arī Pļaviņu novada ģimnāzijas audzēkņi un vēstures skolotāja Iveta Krastiņa.

Konkursā “Mana valsts un es” aicināja piedalīties vidusskolu audzēkņus, sūtot savas pārdomas par Latvijas likteņgaitām, identitāti un pamatvērtībām, un tas bija veltīts Latvijas Republikas neatkarības pasludināšanas dienai — 1990. gada 4. maijam. Esejas vērtēja Latvijā pazīstami literāti, mūziķi, žurnālisti, sportisti, militārpersonas, izglītības un valsts pārvaldes eksperti, tostarp žurnālists, sabiedriskais un politiskais darbinieks Dainis Īvāns, dzejniece Māra Zālīte un citi.

Konkursu organizēja Valsts kancelejas un Valsts izglītības satura centrs, un tajā piedalījās arī vairāki Pļaviņu novada ģimnāzijas audzēkņi — Katrīna Bērziņa, Viktorija Minajeva, Guna Pujāte, Līga Āboliņa un Juris Ernests Brūniņš.

Kopā iesūtīti bija 44 darbi, vērtīgas balvas saņēma septiņu labāko eseju autori, tostarp Katrīna Bērziņa, kura ieguva ceturto vietu.
Ministru prezidente Laimdota Straujuma, laureātus sveicot, uzsvēra: “Par valsti bieži runā kā par ko smagu, kā par pienākumu. Kaut ko abstraktu vai netveramu. Taču valsts nav nekas abstrakts vai netverams. Valsts esam mēs paši, un tas, kāda valsts būs, ir atkarīgs arī tikai no mums pašiem. Patiesi spēcīga valsts sākas katrā pašā.”

Svinīgajā pasākumā konkursa dalībnieki klausījās žūrijas pārstāvjus, kuri stāstīja, kā vērtēja darbus, cik atšķirīgi tie bija un cik grūti bija izvēlēties labākos. Veiksmīgākos darbus noteica ne tikai žūrija, arī tautas balsojums “Valsts draugiem” lapā. Pēc laureātu apbalvošanas jaunieši devās ekskursijā pa Ministru kabineta ēku.