Staburags.lv ARHĪVS

Muzeja naktī godinās dzintaru

Līga Patmalniece

2014. gada 16. maijs 11:59

203
Muzeja naktī godinās dzintaru

Sestdien, 17. maijā, visā Latvijā muzejos norisināsies tradicionālais Muzeju nakts pasākums. Bagātīga kultūras programma un dažādas aktivitātes sarūpētas arī Aizkraukles reģiona novados.

Šogad noslēgsies Muzeju nakts triju gadu cikls, kas iezīmēja trejkrāsaino dzintara tapšanas ceļu. Iepriekšējos gados godinājām zilo jūru un zaļo mežu, savukārt šogad — sārto dzintaru. Aizkraukles vēstures un mākslas muzejā “Kalna Ziedos” nakts sarīkojumu pulksten 19 aizsāks sarunas par sarkano krāsu — jautājumu un atbilžu konkurss “Kas ir šis sarkanais muzeja priekšmets?”. Izstādē, ko šajā vakarā atklās, būs aplūkojami muzejā esošie dzintara izstrādājumi. Teātra cienītāji brīvdabā varēs vērot Kokneses amatierteātra izrādi “No saldenās pudeles”. Pasākuma noslēgumā notiks nakts orientēšanās sacensības “Kaskuri?”.

Skrīveros, Andreja Upīša memoriālajā muzejā, pulksten 19 iecerēta izstādes “Rūdolfam Eglem — 125” atklāšana, turpat muzejā vēlāk atklās pinēju radošās studijas darbu izstāde “Pinumu valdzinājums”. Pēc izstāžu atklāšanas — radošā un sportiski muzikālā programma “Tikai sarkans dzintars vien...”, bet vakara izskaņā kājas varēs izlocīt zaļumballē. Muzeju naktī varēs iegriezties arī Skrīveru meteoroloģiskajā novērojumu stacijā, kas darbojas jau vairāk nekā 70 gadu un iepazīt darba stacijas novērojumu veikšanu un meteorologu ikdienu. Meteoroloģiskā stacija būs atvērta no pulksten 20 līdz 22, bet naktī uz 18. maiju, sākot no pulksten 01.45, tiek piedāvāta unikāla iespēja sekot aeroloģijas radiozondes izlaišanas procesam un tam, kā no gaisā esošās radiozondes tiek saņemti atmosfēras augšējo slāņu mērījumi dati.

Muzeju nakts pasākums “Kad ik akmenī dzīvība pulsē” Kokneses novadā norisināsies pilsdrupās. No pulksten 20 apmeklētāju paviljonā varēs apskatīt restaurētas senlietas, būs iespēja arī pašiem izmēģināt, cik asa acs un trāpīga roka, metot mērķī cirvjus un šķēpus, izkalt monētas u. c. Interesenti varēs piedalīties arī orientēšanās piedzīvojumā “Misija — Koknese”. Noslēgumā zaļumballē pilsdrupās muzicēs grupa “Mākoņu stūmēji”.

Bebros, tēlnieka Voldemāra Jākobsona memoriālmājā — muzejā, pulksten 19 atklās Vijas Ārneses gleznu izstādi. Būs radošā darbnīca bērniem, gan lieli, gan mazi varēs vērot Suntažu amatierteātra “Sauja” izrādi “Seši mazi bundzenieki”. Pēc kultūras programmas — vakarēšana pie ugunskura: rotaļas, danči, sadziedāšanās un tradicionālās Voldiņa tējas baudīšana.

Neretā, Jāņa Jaunsudrabiņa muzejā “Riekstiņi”, pasākuma devīze izvēlēta “Meža dzintars — sveķi”. No pulksten 19 norisināsies konkurss “Ko es zinu par dzintaru un par sveķiem”, bet vēlāk — kopīga sadziedāšana un sadancošana.

“Tik dzintars vien…” būs aktieru Amtmaņu muzejā Valles pagasta “Zvanītāju Bukās”. Pasākumu atklās ar Imanta Ziedoņa “Dzintara pasaku”, stāstiem un nostāstiem par dzintara ceļu. Muzicēs Nacionālā teātra aktrise Zane Jančevska un Jēkabs Jančevskis. Sarīkojumā tradicionāli piedalīsies arī Valles pagasta amatierteātris.