Staburags.lv ARHĪVS

Sāks atjaunot harmoniju Gostiņu baznīcā

Sandra Pumpure

2014. gada 10. maijs 08:32

241
Sāks atjaunot harmoniju Gostiņu baznīcā

Valsts kultūrkapitāla fonda izsludinātajā konkursā atbal­stīts Pļaviņu novada biedrības “Mūsu ceļš” projekts valsts nozīmes kultūras pieminekļa — harmonija “Mannborg” — atjaunošanai Gostiņu evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Darbus paredzēts sākt šovasar.

Atjaunojot vērtīgo mūzikas instrumentu, saglabāsies ne tikai kultūrvēsturiskais  mantojums, bet baznīcā varēs nodrošināt tā skanējumu dievkalpojumos, kristībās, laulībās un citos pasākumos, kā arī veidot speciāli harmonija mūzikai veltītus koncertus.

Mūra baznīca Gostiņos uzbūvēta un iesvētīta 1830. gada 24. augustā. Tā gan bijusi stipri izpostīta Otrā pasaules kara laikā, kad zudušas arī ērģeles. Vēlāk dievnams atjaunots. Kaut arī baznīca pēdējos gadus uzturēta un, cik iespējams, remontēta, draudzei līdz šim nav izdevies iegādāties jaunas ērģeles, bet dievkalpojumos skanējis harmonijs “Mannborg”. No 2013. gada aprīļa tas vairs neskan — nepieciešama steidzama instrumenta restaurācija. Projekta vadītāja, kā arī Gostiņu un Pļaviņu evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāja Haralda Bietes sieva Gundega Biete stāsta, ka šī instrumenta unikalitāte ir tajā, ka tas ir koncertharmonijs un, iespējams, lielākais Latvijā. Arī Valsts kultūrkapitāla fonds, izvērtējot projektu un piešķirot līdzekļus, atzinis to par kultūras mantojuma sastāvdaļu Gostiņu baznīcā, kas saglabājams nākamajām paaudzēm.

Harmonija atjaunošanas darbus pēc izpētes uzņēmies veikt sertificēts ērģeļu restaurators un meistars Alvis Melbārdis. Kopējās projekta izmaksas ir 2061,86 eiro. Lielāko daļu naudas piešķīra Valsts kultūrkapitāla fonds, ir arī Pļaviņu novada pašvaldības līdzfinansējums — 426 eiro.