Goda vietā — ola

Lieldienu svinēšanas tradīcijas katrā ģimenē ir atšķirīgas — ja ir mazi bērni, tad aktuāls ir olu “dēšanas” un meklēšanas rituāls, ja svētkus svin kristīgās tradīcijās, tad svarīgs ir baznīcas apmeklējums, ja tautiskā garā, tad ievēro senču paražas. Tomēr visiem ir arī kaut kas kopīgs — Lieldienu svētku mielasts nevienā mājā nav iedomājams bez olas goda vietā.
Simbolizē sauli
Atšķirībā no senajiem latviešiem, kuri Lieldienu galdā cēla kārumus, kas svētkiem bija īpaši pietaupīti, mēs, klājot svētku galdu, varam izvērsties, cik vien rocība ļauj. Salīdzinot ar bagātīgo Ziemassvētku maltīti, Lieldienās senčiem tā bija krietni trūcīgāka, jo pavasarī krājumi izlietoti, tāpēc galdā lika lielākoties piena produktus, plāceņus un raušus. Arī šodien, klājot svētku galdu, saglabājusies tradīcija, ka Lieldienu īpašie ēdieni ir apaļas formas, jo tie simbolizē sauli — vārītas olas, zirņi, apaļas maizītes, ja vien iespējams, arī pārējiem Lieldienu ēdieniem piešķir apaļu formu, to var izdarīt, arī dekorējot ēdienus.
Iepriecinās minimums
Daudzās ģimenēs ikdienas steigā noteikti atliek maz laika, lai mierīgi apsēstos pie skaisti klāta galda, lēnām pabrokastotu un aprunātos. Manuprāt, svētku dienas domātas tieši tam, lai tās nesteidzīgi baudītu un tvertu svētku izjūtu. Dzīvojam laikā, kad teju visu gatavu iespējams nopirkt veikalā, svētki ir komercializēti, un mēs nereti aizmirstam, ka tos varam radīt paši, ar savu izdomu un radošumu. Svētku galdam ne vienmēr jālūst no pilnām bļodām un pārpilnības, arī gaumīgi pasniegts un dekorēts svētku “minimums” — ola — iepriecinās gan pašus, gan viesus, turklāt arī garša nepievils — ola ir un paliek ola!
Šķipsna radošuma
Lieldienās arī sacenšas, kurš būs dūšīgākais olu ēdājs. Olas galvenokārt ēdam vārītas, ar sāli, lai vasarā nemelotu, taču tās ir arī daudzu ēdienu sastāvā. Klājot Lieldienu galdu, ar galdautu, krāšņām salvetēm, svētku kompozīcijām un olu trauciņiem, interesanti var pasniegt arī vienkārši vārītu olu.
Aizkraukles profesionālās vidusskolas audzēkņu idejas Lieldienu galdam var noderēt ikvienā ģimenē, īpaši tajās, kurās ir vairākas paaudzes, lai varētu darboties kopā. Izmantojot pirmos pavasara zaļumus, marinējumus un konservējumus no pagraba plauktiem, “pieberot” šķipsnu radošuma un pavasara prieka, izdosies vienkāršs, lēts, toties oriģināls un krāsains Lieldienu galda klājums.
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra