Staburags.lv ARHĪVS

Novērtē skolotāju

Indulis Burka

2014. gada 16. aprīlis 10:32

1233
Novērtē skolotāju

Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas skolotājs Edgars Bērziņš ieguvis trešo vietu Daugavpils Marka Rotko centra organizētajā Latvijas vispārizglītojošo un profesionālās izglītības iestāžu sākumskolas, vizuālās mākslas, vēstures un kultūras vēstures skolotāju konkursā.


Konkursa “Rotko balva” dalībniekiem bija jāsagatavo vizuālās mākslas vai mākslas vēstures stundas darba lapas materiāls, kurā raksturota Marka Rotko dzīve un daiļrade. Konkursam iesniedza 20 darbu no Daugavpils, Krāslavas, Olaines, Rīgas, Baldones, Skrīveriem, Salaspils, Viļāniem, Ilūkstes, Ventspils, Jelgavas, Liepājas, Rēzeknes novada, Cēsu, Daugavpils, Ikšķiles, Tukuma un Talsu novada.


Pirmās vietas ieguvējas ir Olga Karpicka—Ribačova no Rīgas 53. vidusskolas un Iveta Laure no Māras Muižnieces Rīgas Mākslas skolas. Otrā vieta — Kristīnei Krastiņai-Indānei no Baldones mākslas skolas un Unai Gurai no Daugavpils Saskaņas pamatskolas. Trešā vieta — Edgaram Bērziņam no Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas un Maijai Grīnhofai no Upesgrīvas internātpamatskolas.


Uzziņa


Gleznotājs Marks Rotko (īstajā vārdā Markus Rotkovičs) dzimis Daugavpilī 1903. gada 25. septembrī. Kad zēnam bija desmit gadu, viņa ģimene emigrēja uz Amerikas Savienotajam Valstīm, uz dzīvi apmetoties Portlendā Oregonas štatā. 1921. gadā Rotko iestājās Jēlas universitātē, kur viņš apguva angļu un franču valodu, Eiropas vēsturi, matemātiku, fiziku, bioloģiju, ekonomiku un filozofiju.


Rotko bija centrālā figūra pēckara glezniecības attīstībā Savienotajās Valstīs, kas asociējas ar Ņujorkas skolu. Pamatojoties uz ekspresionista un sirreālista tēlainību, viņš attīstīja savu stilu, ko var raksturot kā divas vai trīs taisnstūrainas formas, kas ir izvietotas viena virs otras un mijiedarbojas viena ar otru pret laukumu.