Staburags.lv ARHĪVS

Sēļu zemes rudzu maize

Imants Kaziļuns

2014. gada 25. marts 00:01

222
Sēļu zemes rudzu maize

Staburaga pagasta mājās “Jaunie Trīskantnieki” atdzimusi viena no latviskākajām nodarbēm — maizes cepšana. Īstā maizes krāsnī te ceps rudzu, saldskābo un baltmaizi. To cels ne tikai  saimes galdā, bet piedāvās arī Aizkraukles un apkārtnes veikalos.

Maizes krāsns ideja Aldu Pauru aizrāva pirms vairāk kā gada. Viens no stimuliem  bija vietējās pārtikas un amatniecības festivāls “Gard­ēdis 2012” Aizkrauklē, kad ciemiņiem nebija iespējas parādīt vietējo iedzīvotāju ceptu maizi.
Šajā laikā rasts vairāk kā 50 tūkstošu eiro bankas finansējums, pieteikts projekts Lauku atbalsta dienestam ar lauksaimniecību nesaistītu uzņēmumu radīšanai un attīstībai lauku teritorijā, nodibināta SIA “Sēļu zeme”.  Sameklēts zinošs pārtikas tehnologs — aizkrauklietis Dzintars Zilvers — un prasmīgs krāsns mūrnieks — neretietis Jānis Pavlovičs. Viņa iemaņas senāk novērtējis kāds cits maizes cepējs — populārais Normunds Skauģis. Liekot kopā idejas autoru — Aldas Pauras, vīra Aināra Ķibilda — un realizētāju spēku, marta beigās vērtējumam nodoti pirmie klaipi. Tos pagaidām varēs nopirkt Aizkraukles tirgū, bet drīzumā būs Staburaga, kā arī citu pagastu veikalos un autoveikalā. Maizes iesaiņojumu, kura dizaina autors ir Jānis Ostrov­skis, rotā tikpat stipri un nopietni vārdi kā pats produkts — “Sēļu zemes rudzu maize”.  Vidēji kilogramu smagie kukulīši ir par tik pieņemamu cenu, ka veiksmīgi kon­kurē ar lielveikalu plauktos esošajiem produktiem.
“Maizes recepte ir salīdzinoši vienkārša, svarīgākais ir pareiza tehnoloģija,” stāsta Alda Paura. “Ar ko kurināt krāsni, kādus miltus lietot, cik ilgi raudzēt, plaucēt. Lai krāsns ātri uzsiltu, kurinām to ar skujkoku malku. Viss mīklas jaukšanas process pilnībā ir roku darbs, tāpēc maizes, īpaši saldskābās, cepšana nebūt nav viegla.” Liels palīgs ir viens no SIA darbiniekiem — staburadzietis Pēteris Višņevskis.
Kad krāsns darbība būs apgūta pilnībā, Alda vēlas realizēt nākamo ieceri — cept maizi no bioloģiski audzētu graudu miltiem. Tos, tāpat kā šobrīd, plānots iegādāties no “Jelgavas dzirnavnieka”, un šāda maize ir īpaši iecienīta tiešās tirdzniecības vietās Rīgā. ◆