Staburags.lv ARHĪVS

Sāks paši ar savu pagalmu

Indulis Burka

2014. gada 5. marts 09:21

471
Sāks paši ar savu pagalmu

Pagājušā gada jūlijā Skrīveru zemkopības institūta zālē notika neparasts salidojums. Kopā sanāca Institūta bērni — pieaugušie, kuru bērnība aizritēja šajā vietā. Viņi nolēma dibināt biedrību, lai piesaistītu līdzekļus un lūkotu, ko var dot savai bērnības zemei. Nu tas paveikts.

Skrīveru attīstības biedrību nodibinājuši 42 esošie un bijušie skrīverieši.

Viena no dibinātājām Ilvija Līvmane “Staburagam” teic, ka biedrība plāno darboties ne tikai Zemkopības institūtā, bet visā novada teritorijā.

— Mūsu mērķis ir rosināt visus, kuri savlaik uzauguši Skrīveros, kaut mazliet laika un spēku veltīt vietai, kur aizvadīta bērnība, lai atjaunotu un uzturētu to īpašo auru, kas ir tikai bērnības zemē, — saka Līvmanes kundze. — Diemžēl liela daļa māju un pagalmu kļūst arvien nolaistāki, un ne vienmēr var aizbildināties tikai ar naudas trūkumu un grūtiem laikiem. Daudzviet ir apsīkusi vēlme kaut ko mainīt, bet mūsu vietā taču neviens cits neko nedarīs.

Tuvojas lielā pavasara talka. Mēs vēlētos sākt tieši ar apkārtnes sakopšanu, lai saprastu, kāda ir skrīveriešu interese par darbošanos pašiem savā labā. Vēlamies sakopt, piemēram, parku pie Zemkopības institūta ēkas. Zeme gan pieder Aizkraukles luterāņu draudzei, un ar pašvaldības atbalstu vēlamies gūt draudzes akceptu šiem darbiem. Būtu jāsadarbojas, nevis jāmeklē iespēja strīdēties. Vēlamies aicināt arī Skrīveru centra un “izmēģinājumu saimniecības” apkaimes iedzīvotājus nepalikt malā un sapost vietu, kurā paši dzīvojam.

Ir daudz citu ideju kultūras aktivitātēm, kuras atdzīvinātu savlaik iecienītos kultūras minicentrus, kādi Skrīveros bija trīs. Piemēram, Zemkopības institūta ēkā varētu demonstrēt Jāņa Tālberga fotogrāfijas, tūristiem noteikti būtu interesanti redzēt arī augšņu paraugus un citus eksponātus, kas savlaik savākti dažādos pētījumos.  

Viens no tālākajiem biedrības mērķiem ir izveidot amatu māju — šobrīd visai nolaistu pašvaldībai piederošu ēku blakus veikalam “Pilskalns”. Plānojam uzrakstīt projektus, lai ar biedrības, pašvaldības un citu partneru atbalstu ēku saremontētu un tajā varētu rīkot izstādes, būtu vieta, kur darboties amatniekiem un citiem radošiem cilvēkiem. Te varētu novada viesiem stāstīt arī par novada kultūrvēsturisko mantojumu, kas ir ļoti bagāts.

Starp biedrības dibinātājiem ir aktrise Dace Bonāte, sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Vīgante, tekstilmāksliniece Baiba Vaivare, arhitekts Marts Švēde, kultūras darbiniece Anita Ostrovska, arhitekte Olita Ziemele, Skrīveru novada domes priekšsēdētāja vietniece Sarmīte Jansone un citi Skrīveros pazīstami cilvēki.