Staburags.lv ARHĪVS

Limbažnieču audumi — Skrīveros

www.staburags.lv

2014. gada 26. februāris 10:34

8705
Limbažnieču audumi — Skrīveros

Skrīveru novada kultūras centrā nule atklāta Limbažu Tautas lietišķās mākslas studijas  “Dzilna” dalībnieču darbu izstāde. Krāšņas segas, plecu lakati, šalles un audumi no liniem būs apskatāmi līdz marta beigām.

Limbažu Tautas lietišķās mākslas studija “Dzilna” dibināta 1964. gadā. Audējas iepazinušas latviešu tautas kultūrvēsturisko mantojumu un to izmanto, darinot Vidzemes šatieru segas, galdautus, dvieļus, lakatus, kā arī sava novada tautastērpus. Aušanai izmanto koka stelles un ievēro senās tradīcijas.

Pirms diviem mēnešiem par studijas vadītāju kļuva skrīveriete, tekstilmāksliniece  Baiba Vaivare, kura tekstilmākslas studiju vada arī Skrīveros.

— Tieši limbažnieces auž vienus no skaistākajiem audumiem, ko Latvijā var ieraudzīt, — saka Vaivares kundze. — Sākot ar dubultajām austajām segām, kurām katra puse ir citādāka, līdz ļoti smalkiem lakatiem un šallēm gan no vilnas, gan linu auduma. Ir krāšņi galdauti. Limbažnieces mani uzaicināja sadarboties, un pēc ilgāka pārdomu brīža piekritu.

Limbažnieču darbus izstādē Skrīveros var aplūkot pirmo reizi, taču tieši viņas auda Skrīveru vidējās paaudzes deju kolektīva “Dzēse” tautastērpu priekšautus. Ar šiem tērpiem Dziesmu svētku tērpu skatē skrīverieši ieguva trešo vietu. 

Studijas “Dzilna” dalībniece Māra Eglīte stāsta, ka studijā ir ap 30 dalībnieču. Liela daļa audēju tajā darbojas kopš 1980. gada un audējas līdz šim vadījusi Dimatere Reklaite, taču nolemts sadarboties arī ar Vaivares kundzi. Audumu rakstus limbažnieces izdomā pašas, savukārt krāsu salikumu noskata dabā.