Staburags.lv ARHĪVS

Aivars Aldermanis: Apkures rēķini kļūs mazāki!

Ivars Meikšāns

2014. gada 24. februāris 00:01

353
Aivars Aldermanis: Apkures rēķini kļūs mazāki!

Agrāk ziemas esot bijušas baltākas un garākas. Tomēr ir viena joma, kurā šo ziemu būs grūti pārsist – tās ir krasās temperatūras svārstības. Kamēr daudzviet Latvijā šādi laikapstākļi biedēja iedzīvotājus, mūsu frontē – Aizkrauklē, viss mierīgi. Pilsētas siltumeksperts Nr.1, Aizkraukles Siltuma valdes priekšsēdētājs Aivars Aldermanis stāsta, ko iedzīvotāji var darīt paši rēķinu mazināšanai un kā izmaksas samazinās jaunā, modernā šķeldas katlumāja, kuras celtniecība sāksies jau šogad.

Kā tad tā – citur izskanēja sūdzības par komforta līmeņa pazemināšanos, bet Aizkrauklē – mierīgi?
Mūs temperatūras svārstības neietekmē nekādi! Jaudas mūsu apkures sistēmā pietiek, tādēļ, atkarībā no gaisa temperatūras, varam iedot tādu karstumu, kādu vajag.

Reizēm problēmas rada novecojuši siltumvadi, kļūdas apkures sistēmā, bojājumi...
Tur mēs esam citiem priekšā – līdz 2003. gadam, kad bija pieejami valsts līdzekļi, salikām jaunas sistēmas, veco nomainījām, salabojām visu, kas vairs nebija uzticams. Tas nozīmē, ka tagad esam ieguvēji – jāveic vien sīkie remonti, kuri būs vienmēr, no tiem izvairīties nevar. Tomēr nekādas lielas labošanas mums nedraud, par to esam padomājuši.

Vai iedzīvotāji kaut ko var paši darīt lai samazinātu savus rēķinus?
Protams! Redziet, mūsu pilsētā tikai kādi 10% no visām ēkām ir ar pietiekami augstu siltumefektivitāti. Mēs darām visu, lai rēķini būtu mazāki un komforta līmenis iekštelpās pietiekami augsts, tomēr nevaram paveikt neiespējamo – iedzīvotājiem ir pašiem jādomā par savu namu siltināšanu, radiatoru nomaiņu, iespējams, alokatoru iegādi, jāizlabo vietas, kurās ēkas zaudē neloģiski lielus siltuma apjomus, jāsaved kārtībā skaitītāji.

Labi, bet tas vairāk ietekmēs komforta līmeni. Kāds ir pilsētas plāns rēķinu samazināšanā?
Mazāki rēķini un augstāks komforts ir galvenais un vienīgais iemesls, kādēļ mēs vispār esam! Lai gan viss pamazām kļūst dārgāks, mēs nedrīkstam pieļaut, ka apkures rēķini paliek lielāki. Viens no veiksmīgākajiem projektiem ir jaunās šķeldas katlumājas un koģenerācijas stacijas būvniecība, kura uzsāksies jau šajā gadā.

Kādas būs galvenās izmaiņas, kad šis projekts tiks pabeigts, un ko tas dos pilsētai?
Ļoti vienkārši – šobrīd mēs apkurinām pilsētu ar gāzi. Lai arī to mums piegādā “Latvijas Gāze”, reāli pērkam no Krievijas un esam atkarīgi no viņu cenām. Šķeldas apkures katls tiks kurināts ar vietējo ražotāju piegādātajām izejvielām – šķeldu. Mūsu apkārtnē šķeldas ražotāju ir pietiekami daudz, tātad vēl viens ieguvums pilsētai ir atbalsts vietējiem ražotājiem. Šāda apkures sistēma un koģenerācijas stacija nozīmēs arī jaunu darba vietu izveidi, kas ir ļoti būtisks pienesums. Taču galvenais ieguvums būs lētāks siltums - viena megavata siltumenerģijas saražošana jaunajai sistēmai izmaksās teju par trešdaļu lētāk nekā šobrīd.

Vai tas nozīmē, ka rēķinos redzēsim mazākas summas?
Summa noteikti būs mazāka. Jaunā šķeldas katlumāja iegūto siltumenerģiju pārvadīs mums – “Aizkraukles Siltumam”, un mēs tālāk iedzīvotājiem. Tā kā mums ir ļoti mazi enerģijas zudumi sistēmā un jaunais projekts atradīsies burtiski tepat kaimiņos, efektivitāte būs augsta.

Par cik tieši rēķini varētu būt mazāki?
Tas ir ļoti sarežģīts jautājums, uz kuru es viens pats nevaru atbildēt. Vienīgais, ko šobrīd varu pateikt, ka citās pilsētās, kur šādi apkures katli jau ir ieviesti, rēķini ir samazinājušies par aptuveni 5% ik mēnesi. Bet šis procents var būt arī lielāks.

Tātad jau nākamajā gadā varam cerēt, ka kaut kas tomēr paliks lētāks, nevis dārgāks?
Jā, mēs darām visu iespējamo, lai tieši tā arī notiktu – lietojam ļoti modernu automatizētu sistēmu, kura palīdz efektīvi pārskatīt un pārvaldīt visus ar siltumu saistītos procesus, labprāt pieņemam vietējo iedzīvotāju zvanus, mēģinām atrisināt problēmas, kur tās radušās. Regulāri un bez aizķeršanās veicam visus nepieciešamos pasākumus sistēmas apkopei un uzlabošanai un visbeidzot – esam panākuši jaunās katlumājas būvniecību, kuras apkures sistēma ir vismodernākā un efektīvākā pasaulē. Ja saliekam uz svara kausiem visus šos faktorus, tad ir skaidrs, ka rēķiniem jābūt mazākiem!