Dzīve piešķir sēkliņu saimnieces lomu

Nevaru apgalvot, ka tāpēc esmu kļuvusi patriotiskāka, bet to, ka esmu ēdusi “patriotiskos” plāceņus, varu gan. Tos interesenti pirms kāda laika varēja nogaršot “Riga Food” izstādē. Pēc sarunas ar to cepēju Inesi Manguli tā vien gribas “piekabināt” vārdu “patriotisks” arī viņai pašai.
Inese Mangule ir no Kocēnu novada Rubenes pagasta (bijušajā Valmieras rajonā). Viņa ir individuālā darba veicēja, kura pēc savām oriģinālreceptēm ražo pārtikas produktus no sēkliņām, riekstiem, zaļumiem. Tajos netiek izmantotas nekādas sintētiskās pie-
devas. Ja uz kāda iesaiņojuma redzat uzrakstu “Dabas spēks”, tad ziniet — tas ir Ineses ražojums.
Aktrise
laukos
Krīzes laiks cilvēkus ietekmēja dažādi — vienu tas “nospēra” kā zibens, dažam lika meklēt laimes zemi citur, vēl kādam sapurināties un tepat rast izeju no bedres, kurā pret savu gribu iekļuvis. Inese pieder pie pēdējiem. Pirms vienpadsmit gadiem viņa, Liepājas leļļu teātra aktrise, ar ģimeni atstāja pilsētu un devās uz laukiem. Kad jautāju Inesei, vai kādreiz nav žēl pamestās nodarbošanās un vai sapnī nāk viņas atveidotie Vinnijs Pūks un Karlsons, viņa atbild: “Man dzīve ir tā iekārtojusies, ka es no teātra būšanas nemaz tālu neesmu aizgājusi — vadu teātra pulciņu Rubenes pamatskolā un esmu veiksmīgi sākusi sadarbību ar Pārgaujas novada Rozulas dramatisko kolektīvu. Tie ir darbiņi sirdij. Taču dzīve man tagad ir piešķīrusi jaunu lomu — esmu sēkliņu saimniece, un man tā patīk!”
Kas tā par putnu
barību?
Kopā ar domubiedru grupu Inese sāka no sēkliņām gatavot dažādus veselīgus maisījumus. Sākumā pašu vajadzībām un draugiem, bet vēlāk radās ideja tos piedāvāt arī citiem. Inese ir daudz lasījusi par sēkliņām un ir pārliecināta, ka tās ir īsts veselības avots. “Katra sēkliņa ir kā mazs dabas brīnums,” stāsta Inese. “Tā no zemes, saules un ūdens ir uzņēmusi enerģiju un sagādājusi mūsu organismam nepieciešamos vitamīnus, vērtīgos mikroelementus, dabīgās eļļas un pilnvērtīgās olbaltumvielas.” Inese uzskata, ka par veselību jādomā tad, kad vēl esi vesels.
Būtībā Inese ar domubiedriem bija pirmie, kuri sāka šo biznesu un mācīja, kā ēdienkartē iekļaut sēkliņas. Kā parasti, visam jaunajam ir daudz skeptiķu un noliedzēju. Sākumā par viņu ideju daudzi smējās un teica: “Kas tā par putnu barību?”. Tagad gan nevienam nešķiet, ka maize ar sēkliņām ir kaut kas īpašs.
Šajos gados Inese ir kļuvusi par individuālā darba veicēju, ir paplašināts preču sortiments. Produkciju ar firmas zīmi “Dabas spēks” pircēji pirmo reizi iepazina zīmīgajā datumā — 2007. gada
7. jūlijā. Vai šis skaitlis Inesei nes veiksmi? Viņa uzskata, ka lielākā veiksme ir sastaptie cilvēki, kuri novērtējuši viņas darbu un lieto “Dabas spēka” produktus.
Ko prasa
organisms
Par sēkliņu nozīmi Inese tagad stāsta gan ekskursantiem, gan bērniem skolās. Ineses gatavotā produkcija ir daudzveidīga: maisījumi no sēkliņām ar riekstiem, ar zaļumiem, ar ķirbju sēkliņām, ar linsēklām. Daudzas saimnieces ir iecienījušas garšvielu “Asumiņš” no kaltētiem ķiplokiem, jo tā nesatur sāli un var pievienot daudziem ēdieniem. Inese smej, ka pēc šī ķiplociņa var arī bučoties. Saldummīļiem tiek piedāvāts sēkliņnašķis, ar kuru var aizstāt konfektes. Var mieloties gan mazi bērni, gan gados vecāki cilvēki, jo našķis nav ciets. Daudz labu vārdu Inese ir uzklausījusi par maisījumu no kaņepju sēkliņām. Šis produkts no citu firmu piedāvātā kaņepju pavalga vai kaņepju sviesta atšķiras ar ražošanas tehnoloģiju, tāpēc nav melnā krāsā. Samaltās kaņepju sēklas tiek sijātas ar koka karoti. Tāpat kā citus maisījumus, arī maltās kaņepju sēkliņas var lietot, pārkaisot sviestmaizēm, biezpienam, dārzeņiem, putrām, salātiem.
Bieži pircēji uzdod jautājumu, kurš maisījums būtu noderīgāks. To katrs var pateikt pats, ieklausoties savā organismā. Inese pati lieto sēkliņu maisījumu ar riekstiem, kura sastāvā ir astoņas izejvielas.
Produkti ar pozitīvo enerģiju
Šajā laikā Inesei ir radušies arī konkurenti, bet tas viņu pārāk nebaida. Nevar salīdzināt vairumražotāju kastītēs sabērtās sēkliņas ar “Dabas spēku”. Inese iesaka pircējiem būt gudriem un lasīt produkta sastāvu. Vieni izmanto zemesriekstus, citi — ciedru riekstus. No tā ir atkarīga ne tikai produkta cena, bet arī vērtība.
Kāds pircējs Inesei ir teicis: “Jūs ražojat mums, pircējiem, bet viņi (vairumražotāji) ražo sev.” Un Inesei tas ir augstākais novērtējums, jo viņa savā darbā ieliek sirdi un dvēseli. Gatavojot viņa savam produktam pievieno labas domas. Kāds dziednieks ieteicis: lai sliktās domas nenāktu galvā, vajag dziedāt. Un Inese to arī dara. Reiz kāds pircējs, pētot maisījumu, aizrādījis, ka sastāvā nav ierakstītas visas sastāvdaļas. Inese jau satraukusies, bet pircējs smejot teicis: “Jūs aizmirsāt pierakstīt savu pozitīvo enerģiju.”
Novērtē zirņu
miltus
Kad jautāju, kā Inese tikusi līdz “patriotiskajiem” plāceņiem, viņa atbild, ka “vainīgs” ir pircējs, kurš interesējies: “Ko tad jūs paši ēdat, neba no sēkliņām vien pārtiekat?”.
Tā tapis pelēko zirņu miltu maisījums. “Mēs, latvieši, esam palikuši gandrīz pēdējie pasaulē, kuri pelēko zirni vēl tur cieņā. Tas taču ir bagātīgs olbaltumvielu avots,” saka Inese. Galvenais, plāceņi ir ātri pagatavojams ēdiens — zirņi nav jāvāra, vien masai pievieno ūdeni, sāli, ķiplociņu un, ja vēlas, arī sieru vai kādu sēkliņu. Pēc 10 minūtēm jau cep. Nosaukums radies par godu mūsu Neatkarības dienai, kad 4. maijā tirdziņā notika plāceņu degustācija. Pircējiem patīk izteikt savas versijas, kāpēc tāds nosaukums: vieni domā, ka Inese, gatavojot plāceņus, dzied Latvijas himnu, citi — tāpēc, ka audzis un ražots Latvijā, vēl kāds — latvietis ir pliks un nabags, tāpēc atliek ēst pelēkos zirņus. ◆
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra