“Smaržoju pēc piparkūkām”
Kurmenes pagasta “Liepkalnu” mājās par gada pēdējo mēnesi vēsta kardamona, krustnagliņu, kanēļa, īsāk sakot, piparkūku smarža. Saimniece Lidija Rubeniņa tradicionālos Ziemassvētku cepumus gatavo un cep jau gandrīz trīsdesmit gadu.
“Nākamajos Ziemassvētkos būs apaļa piparkūku cepšanas jubileja — trīsdesmit gadu. Man jau šķiet, ka arī es pati šajā mēnesī smaržoju pēc piparkūkām,” smejas Lidija. Viņa precīzi zina, ka kopš 1984. gada nevieni ziemas saulgrieži nav pagājuši bez pašas ceptajām piparkūkām. Recepti Lidija saglabājusi no skolas laika, kad mācījās Vecbebru tehnikumā.
“Nu jau vairākus gadus gatavoju mīklu pārdošanai. Kad bija spēcīgākas rokas, diezgan daudz arī cepu pārdošanai, taču darbs nav viegls — samīcīt, izrullēt, izcept,” stāsta Lidija. Mīklu viņa gatavo pati, dažādās proporcijās pievieno septiņas dažādas garšvielas — kardamonu, koriandru, melnos piparus, krustnagliņas, kanēli, smaržīgos piparus, muskatriekstu. “Mīklai vairākas dienas jānostāv, tad cepumi izdodas aromātiskāki,” teic saimniece. “Cepumus katrs rotā, kā tīk — var uzbērt krāsainas cukura drumsliņas, sezama sēkliņas, šokolādes skaidiņas.”
Raksta turpinājumu lasiet laikraksta 20. decembra numurā
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra