Staburags.lv ARHĪVS

Meklē risinājumus bezdarba problēmai

Sandra Pumpure

2013. gada 8. decembris 07:04

187
Meklē risinājumus bezdarba problēmai

Pļaviņu novada kultūras centrā notika Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā rīkotās publiskās debates “40+ bezdarbs: kādi risinājumi?”. Runāt par šo problēmu aicināja gan pļaviņiešus, gan citu Latvijas novadu iedzīvotājus.

Lai arī cilvēkam 40 gadu ir ekonomiski aktīvākais vecums, realitātē atrast darbu šajā dzīves posmā ir grūti. Pļaviņas par foruma vietu bija izvēlētas, jo tur nodarbinātības problēma ir ļoti aktuāla. Piemēram, pagājušā gada beigās 63,6 procenti no visiem Pļaviņās reģistrētajiem bezdarbniekiem bija vecumā virs 40 gadiem. Tas ir augstākais rādītājs no visām Latvijas pilsētām. Ko darīt? Par to pasākumā diskutēja Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde,  Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne, Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere un dažādu nozaru pārstāvji. Savā darba meklējumu pieredzē dalījās rīdziniece Valentīna Tīlišķe.

— Lai risinātu nodarbinātības problēmu, pašvaldība ir iesaistījusies Sociālā fonda projektos, kas cilvēkiem varētu palīdzēt iekļauties darba tirgū. Izmantojam arī pagaidu algoto sabiedrisko darbu iespējas, bet kopumā situācija sarežģīta ir visā valstī. Trešajai daļai oficiāli reģistrēto bezdarbnieku vecumā virs 40 gadiem ir augstākā izglītība, un tās ir zināšanas un pieredze, kas netiek izmantota, — saka Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde.

Inese Vaidere atzīst, ka Eiropā arvien lielāks ir pieprasījums pēc profesionālās izglītības un šīm prasmēm vairāk jāpievēršas ne tikai jauniešiem, bet arī vidējā vecuma cilvēkiem.

Raksta turpinājumu lasiet laikraksta 6. decembra numurā