Staburags.lv ARHĪVS

Advente atdos cerību un ticību labajam

Evita Apiņa

2013. gada 29. novembris 08:43

878
Advente atdos cerību  un ticību labajam

Svētdien Adventes vainagā iedegsim pirmo sveci, lai Ziemassvētku gaidīšanas laiks būtu piepildīts gaišām domām, lai mūsos atgrieztos ticība labajam. Skrīveriete Sanita Prūse Adventes vainagus veido jau vairākus gadus, izmantojot dabiskus materiālus — linu, korķi. Prūšu ģimenē laiks līdz Ziemassvētkiem smaržo pēc kanēļa, krustnagliņām un piparkūkām.

Pirmās iemaņas floristikā Sanita apguvusi, apmeklējot bezdarbniekiem rīkotos kursus. Tolaik skrīveriete sapratusi, ka dažādu dekoru, vainagu, pušķu veidošana patīk. “Beidzu Ritas Garaissils ziedu kārtošanas skolu un tagad izmantoju tur gūtās zināšanas. Man patīk viss neparastais, oriģinālais, un vainagu darināšanā var izmantot tikpat kā visu — internetā redzēju Adventes vainagu, kas darināts no skaidu briketēm. No skujām vainagus gatavoju tad, kad neko citu izmantot nepratu. Lai izveidotu vienkāršu, bet neparastu vainagu, to var darināt pat no veca linu maisa, ko sagriež strēmelēs un aplīmē salmu pamatnei. Akcentus var panākt, izvēloties tīkamas krāsas sveces vai dekorus.

Katru gadu arī vainagu “mode” mainās — lasīju, ka šogad modē ir zeltītā krāsa vainagā, bet koši zaļā — svecēs. Zaļā krāsa simbolizē auglību, harmoniju, veicina attīstību,” stāsta skrīveriete.

Prūšu ģimenei Balvu pusē pieder viesu nams, tāpēc liela daļa Sanitas dekoru un rotājumu nonāk tur. “Pirms dažiem gadiem Adventes vainagus pārdevu Skrīveros, vietējā tirdziņā, mani atrada un uzrunāja arī draugu draugi, vainagi aizceļojuši uz daudzām Latvijas vietām. Cenšos katru veidot vienā eksemplārā, lai tas būtu vienkāršs, bet arī īpašs. Vienu gan stingri ievēroju visos dekoros un vainagos — sveces ievietoju speciālos svečturos, lai mans darinājums ir drošs,” teic Sanita.

Skrīveriete domā, ka pēdējā laikā cilvēki pārāk aizrāvušies ar greznām un dārgām lietām, tomēr Adventes laiks ir īpašs ne jau ar ārišķību: “Var visvienkāršākajā vainagā iedegt kaut vienu sveci, galvenais, lai ģimenē valda mīlestība un saticība, lai gribas laiku pavadīt visiem kopā.”