Staburags.lv ARHĪVS

Pļaviņu novada kadastrālā vērtība zemei palielinājusies, bet ēkām samazinājusies par diviem procentiem

LETA

2013. gada 19. novembris 16:11

227
Pļaviņu novada kadastrālā vērtība zemei palielinājusies, bet ēkām samazinājusies par diviem procentiem

 Saskaņā ar Valsts zemes dienesta (VZD) veikto nekustamo īpašumu (NĪ) vērtēšanu, nosakot NĪ kadastrālo vērtību, kadastrālo vērtību kopsumma Pļaviņu novadā zemei palielinājusies, bet ēkām samazinājusies par diviem procentiem, aģentūru LETA informēja Pļaviņu novada pašvaldības izpilddirektors Aivars Bardovskis.

Atsaucoties uz VZD apkopojumu, viņš skaidroja, ka 2014.gadā Pļaviņu novadā, salīdzinot ar 2013.gadu, kadastrālā vērtība zemei ir palielinājusies, un būtiskākās izmaiņas zemes bāzes vērtībās būs lauksaimniecības zemei, kas ir visā novadā.

Pamatojoties uz notikušajiem tirgus darījumiem ar lauksaimniecības zemi, bāzes vērtība lauksaimniecībā izmantojamai zemei Aiviekstes pagastā augs par 12%, Klintaines pagastā - par 14% un Vietalvas pagastā - par 33%.

Savukārt dzīvojamās apbūves īpašumiem izmaiņas būs tikai Aiviekstes un Klintaines pagastā. Kadastrālo vērtību kopsummas Pļaviņu novadā kopumā zemei augušas par 6%, savukārt ēkām samazinājušās par 2%.

Kadastrālās vērtības 2014.gadā pārsvarā ir palielinājušās Pļaviņu novada ciemos (Kriškalnu ciemā, Rīteru ciemā, Stukmaņu ciemā, Odzienas ciemā, Vietalvas ciemā, Maiļupsalas ciemā, Īvānu ciemā, Ķūģu ciemā) un Pļaviņu pilsētā.

Salīdzinot kadastrālo vērtību pieaugumu Pļaviņu novada ciemos un pilsētā, lielāks pieaugums ir Pļaviņu pilsētā, skaidroja Bardovskis.

Vērtēšanā iegūtās kadastrālās vērtības tiek izmantotas NĪ nodokļa aprēķināšanai, tāpēc tās ir svarīgas ikvienam zemes, būves vai dzīvokļa īpašniekam.

Kā ziņots, novembra sākumā VZD ir sagatavojis un publicējis pārskatus par kadastrālo vērtību izmaiņām katrā Latvijas pašvaldībā. 2014.gadā vislielākās kadastrālo vērtību izmaiņas sagaidāmas lauksaimniecības zemei visās lauku pašvaldību teritorijās.

Lauksaimniecības zemes bāzes vērtību vidējais pieaugums ir 10-15%, bet ir teritorijas, kur izmaiņas būs arī lielākas, jo spēkā esošās bāzes vērtības latos par hektāru ir salīdzinoši zemas un tās būtiskāk atpaliek no vidējām darījumu cenām.

Lai novērstu nevienlīdzību kadastrālajās vērtībās pret tirgus cenām visas valsts mērogā, atsevišķās teritorijās vērtību pieaugums būs pat virs 30%. Šāds vērtību pieaugums lauksaimniecības zemei būs 11 teritoriālajās vienībās - septiņos pagastos un četrās pilsētās, kuru teritorijās ir arī lauksaimniecībā izmantojamā zeme.