Staburags.lv ARHĪVS

Pedofils ar meitenes seju

Guna Mikasenoka

2013. gada 14. novembris 08:12

386
Pedofils ar meitenes seju

Internets atver visu pasauli, taču ar to mūsu mājās var ienākt ne tikai labais, bet arī dažādi sārņi. Īpaši neaizsargāti ir bērni. Šonedēļ Latviju pāršalkusi ziņa par pēdējos gados aizturēto lielākā mēroga 39 gadus veco pedofilu, kurš strādājis “Rīgas satiksmē” labi atalgotā darbā, Rīgas apkaimē darbojies ap 10 gadu, izvarojis vismaz septiņus bērnus vecumā no deviņiem līdz 13 gadiem un šogad mēģinājis pavest ap 200 meiteņu. No apmēram 40 meitenēm ieguvis videomateriālus, kuros meitenes atkailinās vai veic līdzīgas darbības. Pēc izskata solīdais vīrietis agrāk nav izdarījis nekādus sodāmus pārkāpumus.

Policija brīdina, ka mūsdienu pedofili neuzbrūk uz ielas vai smilšu kastē, bet gan ienāk mājās ar interneta palīdzību. Šis vīrietis portālā draugiem.lv izveidoja mazgadīgas meitenes viltus profilu un uzrunāja citas meitenes, bet darbības ar bērniem filmēja ar kurpju kastē ievietotu videokameru, tādējādi pats par sevi savācot lietiskos pierādījumus. 

Internetā izvirtuļi var sasniegt jebkuru pasaules vietu un iekļūt arī Aizkraukles reģiona mazgadīgo un nepilngadīgo bērnu datoros un prātos. Aiz­kraukles rajona tiesa otrdien slēgtā sēdē nolēma noteikt piespiedu ārstēšanu psihiatriskajā slimnīcā 1984. gadā dzimušam vīrietim, kurš iepriekš strādājis par pārdevēju. Viņš atzīts par ierobežoti pieskaitāmu un atbrīvots no kriminālatbildības un soda. Portālos draugiem.lv un inbox.lv vīrietis sarakstījās ar nepilngadīgām meitenēm un viņas aicināja uz tikšanos. Tiesā informēja, ka vīrietis tomēr nav no Aizkraukles puses — tiesa izskata lietas pēc pēdējā nozieguma izdarīšanas vietas. Šo vīrieti pērn aizturēja Aizkraukles reģionā, tiekoties ar 11 gadu vecu meiteni. Viņam inkriminētas septiņas epizodes, un cietušās ir 11, 13, 15 un 17 gadu vecas meitenes. Kamēr lēmums nav stājies spēkā, tiesā sīkākus komentārus nesniedz.

Bieži vien vecāki ir tik aizņemti, ka nav laika vai vēlēšanās izsekot bērnu gaitām un painteresēties par atvašu interneta draugiem. Un tad gadās, ka bērnu savā varā paņem pedofils — kamēr māte čalo pa tālruni un tēvs skatās televīziju, bērns sarakstās ar pedofilu, kas slēpjas aiz viltus drauga vai draudzenes fotogrāfijas. Daļa vecāku audzināšanu uzveļ skolai, un skolotāji arī dara daudz. Piemēram, Aizkraukles pilsētas sākumskolā informēja, ka par personisko drošību, tajā skaitā par iespējamo fizisko vardarbību, savlaik runāts visās klasēs gan sociālo zinību stundās, gan īpašās nodarbībās. Tieši šonedēļ 2. klases audzēkņiem bijušas “Džimbas drošības programmas” nodarbības, kurās runāts par seksuālu vardarbību pret bērnu, bet 5. klases skolēni brauks uz centra “Dardedze” nodarbībām.    
Ja ikdienā sargāsim savus bērnus, pedofili viņus savos tīklos neievilinās.