Staburags.lv ARHĪVS

Nekādu pārsteigumu

Līga Patmalniece

2013. gada 8. novembris 08:49

105
Nekādu pārsteigumu

Aizvakar naktī noslēdzās budžeta pieņemšanas “maratons” gandrīz 17 stundu garumā. Virsraksti dažādos medijos vēsta: bez lieliem pārsteigumiem pieņemts

2014. gada budžets. Pārsteigumu patiešām nav, atbalstu guva tikai daži valdošajā koalīcijā nesaskaņoti priekšlikumi. Par to, ka budžeta sagatavošana nebija viegla, liecina fakts, ka nozaru ministriju pieprasījumi astoņas reizes pārsniedza budžeta iespējas. Premjers Valdis Dombrovskis atzinis, ka ne tikai 2014. gadā, bet arī vēl divus nākamos gadus būs deficīta budžets — tērēsim vairāk nekā ieņemsim.
Nākamā gada valsts budžetā, kas ir pirmais eiro valūtā plānotais, kā prioritāri bija noteikti pasākumi sabiedrības ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, lielāku nodokļu samazinājumu paredzot iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem un ģimenēm ar bērniem, kā arī cīņa ar ēnu ekonomiku. Daudzus jaunumus ieviesīs saistībā ar budžetu pieņemtie lēmumi: aprīlī pilnībā atvērs elektroenerģijas tirgu, no nākamā gada uzņēmēji varēs tikt pie nodokļa atvieglojumiem par izdevumiem pētniecībai un attīstībai, būtiski palielinās nodokļu likmi mikrouzņēmumiem u. c.

Liels prieks, ka tiek risināta viena no būtiskākajām problēmām — mazā dzimstība. Arī mēs negatīvo tendenci redzam, apkopojot ikmēneša demogrāfiskās situācijas datus Aizkraukles reģionā — reti šī bilance ir pozitīva. Lai veicinātu tautas ataudzi, paredzēts finansējums bērna kopšanas pabalsta palielināšanai un pozitīvas izmaiņas vecāku pabalsta piešķiršanā. Šo lēmumu pieņemšanā gan “vainojams” Nacionālās apvienības un vecāku organizāciju izvirzītais “demogrāfijas ultimāts”.

Lai gan no nākamā gada nolemts palielināt minimālo algu, samazināt sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tomēr eksperti norāda, ka pat pēc pozitīvo izmaiņu ieviešanas Latvijas strādājošie joprojām būs ar nodokļiem vissmagāk “apkrautie” iedzīvotāji Baltijā. Pozitīvās izmaiņas, kam it kā vajadzētu uzlabot situāciju,visticamāk, “apēdīs” cenu pieaugums. Lielākā daļa cilvēku taču negaida brīnumu vai mannu no debesīm. Kā nesen sarunā teica divu bērnu māmiņa no Seces: “Man nevajag pabalstu, tikai vēlos par darbu saņemt adekvātu atalgojumu, lai man būtu cilvēka cienīga dzīve un savus bērnus es varētu pabarot un apģērbt pati.”

Nav pasaulē tādas valsts, kurā pietiktu naudas pilnīgi visam un nebūtu neviena neapmierinātā. Arī Latvija tāda nebūs nekad, tāpēc virzīšanās uz priekšu kaut nelieliem solīšiem ir uzteicama, nevis saknē nocērtama.