Staburags.lv ARHĪVS

Gribu ceļot, dodiet pilsonību!

Guna Mikasenoka

2013. gada 7. novembris 08:08

171
Gribu ceļot, dodiet pilsonību!

Pasaules šaha čempiona, Azerbaidžānā dzimušā Krievijas pilsoņa un demokrātiskās opozīcijas aktīvista Garija Kasparova lūgums Latvijas Saeimai piešķirt viņam Latvijas pilsonību par īpašiem nopelniem Latvijas labā tiek dažādi vērtēts gan Saeimā, gan šahistu un citās aprindās.

Vieni domā, ka pilsonību noteikti vajag piešķirt, jo pasaulslaveni pilsoņi ir Latvijas bagātība, mūsu valsts prestižs un slava pasaulē tikai palielinātos, viņš ar savu piemēru aizrautu bērnus un jauniešus, daudz varētu dot šaha attīstībā. Citi ir pārsteigti par viņa slavas dziesmām Latvijas demokrātijai un vārda brīvībai, jo agrāk viņš izteicis atbalstu Aleksandram Laventam un Vladimiram Lindermanam — ka tikai viņš nav vilks aitas ādā? Izcilā šahista labie vārdi par Latviju ir pretrunā ar vietējo krievu pausto par viņu apspiešanu. Tas gan varētu būt izdevīgi Latvijai, taču pasliktinātu Latvijas un Krievijas attiecības. Īpaši tādēļ, ka Garijam Kasparovam ir opozicionāra slava, un savu pretdarbību Krievijas varasvīriem viņš gan jau turpinātu. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs toties domā, ka Saeimas lēmums, lai kāds tas būtu, abu valstu attiecības neietekmēs.  

Ilggadējais bijušais Aizkraukles šaha kluba “Gambīts” vadītājs Imants Lūsis teic, ka Garijam Kasparovam varētu piešķirt Latvijas pilsonību ar noteikumu, ka viņš pasaules šaha olimpiādē startētu Latvijas komandā un pildītu savu solījumu popularizēt šahu skolēnu un studentu vidū visā Latvijā. Savukārt meistarkandidāts šahā klintainietis Uldis Melderis domā, ka pilsonību piešķirt nevajag, jo Garijam Kasparovam, lai gan viņš ir izcils šahists un savulaik ir izcīnījis pasaules čempiona titulu, nav tik lielu nopelnu ne Latvijas, ne pasaules šaha sabiedrībā. Viņaprāt, īstais iemesls pilsonības lūgumam ir vēlme iegūt pārvietošanās brīvību, lai vaļā būtu visa pasaule un viņš varētu kļūt par starptautiskās šaha organizācijas FIDE prezidentu.

Saeima var piešķirt pilsonību par īpašiem nopelniem valsts labā, taču, manuprāt, tādu Garijam Kasparovam nav. Tas, ka viņš Latvijā 70. gados guvis nozīmīgas uzvaras šahā, viņa dēla māte ir Latvijas pilsone un dēlam ir uzturēšanās atļauja Latvijā, vēl nav nekādi nopelni. Latviešu valodu viņš neprot, nav izteicis vēlmi to iemācīties un no Krievijas pilsonības atteikties negrasās. Citās valstīs vajātie un apdraudētie parasti lūdz politisko patvērumu, taču izcilais šahists to neprasa. Visdrīzāk tā ir vēlme sev “izcirst logu uz Eiropu”, lai varētu brīvi ceļot, un to viņš arī nemaz neslēpj. Lēmums Saeimai būs jāpieņem, taču deputātu vairākums pašlaik Garija Kasparova lūgumu vērtē piesardzīgi. Cerēsim, ka Saeima visu rūpīgi izvērtēs, lai neradītu precedentu, ka pilsonību saņem cilvēks, kuram Latvijas labā nekādu nopelnu nav un kurš to grib iegūt pirmām kārtām tādēļ, lai piepildītu savas karjeras vēlmes.