Staburags.lv ARHĪVS

Piesārņotā grunts būs jāaizved

Indulis Burka

2013. gada 6. novembris 14:43

1401
Piesārņotā grunts būs jāaizved

Neretas novadā, netālu no mājām “Slūķenes”, kur nelegāli bija ierīkots pieslēgums naftas produktu cauruļvadam Polocka—Ventspils, vairāk nekā gadu uzņēmuma “VentEko” speciālisti savāca naftas produktu atliekas. Neskatoties uz paveikto darbu, piesārņojums joprojām vairāk nekā četras reizes pārsniedz pieļaujamo normu un piesārņotā grunts, visticamāk, būs jāaizved.


Madonas reģionālās vides pārvaldes vecākais inspektors Eduards Tumeļkāns stāsta, ka piesārņotā teritorija ir aptuveni 500 kvadrātmetru liela. Uzņēmuma “VentEko” speciālisti bija ierīkojuši vairāk nekā 50 virszemes ūdeņu uztveršanas bedru un savākuši 1900 litru naftas produktu emulsijas.


— Veikti neatliekami piesārņojuma ierobežošanas pasākumi, — saka Tumeļkāna kungs. — Izdevās nepieļaut naftas produktu nokļūšanu Salatītes un vēlāk arī Dienvidsusējas upē. Vides sakopšana vienmēr ir ilglaicīgs pasākums. Īpaši gadījumos, kad naftas produkti dziļi iesūkušies zemē. Veiktie kontrolurbumi liecina, ka piesārņojums iesūcies 1,25 metru dziļumā un četras reizes pārsniedz pieļaujamo normu. Ar līdz šim izmantotajām metodēm vairāk naftas produktu savākt nevar, tāpēc, tiklīdz tas būs iespējams, piesārņotā grunts jāizrok un jānogādā bīstamo atkritumu novietnē.


Šobrīd piesārņotajā teritorijā virszemes ūdeņu uztveršanas bedres jau aizlīdzinātas. Gaisā vairs nav jūtama arī specifiskā dīzeļdegvielas smaka. Tomēr jau redzams, ka piesārņotās vides dēļ koki, kuri tur aug, ies bojā.


Uzziņa


Nelegālo pieslēgumu 2012. gada augusta sākumā atklāja uzņēmuma “LatRosTrans” strādnieki un likvidēja to.