Staburags.lv ARHĪVS

Kaislības ievadvārdu dēļ

Evita Apiņa

2013. gada 29. oktobris 08:16

129
Kaislības ievadvārdu dēļ

Aizvadītajā nedēļā Saeimas Juridiskā komisija un Latvijas Universitāte rīkoja konferenci, uzaicinot ne tikai pašmāju, bet konstitucionālo tiesību ekspertus arī no Igaunijas un Lietuvas, lai diskutētu par to, kam vajadzētu vai nevajadzētu būt ierakstītam Latvijas Republikas Satversmes preambulā — priekšvārdā.

Viens no preambulas projekta izstrādātājiem, Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs Egils Levits uzsver, ka preambula ir morāla vadlīnija politikai, kurā atspoguļoti valsts izveidošanas apstākļi, mērķi, darbības pamatprincipi un sabiedrības pamatvērtības, bet par jauninājumu, kas tajā būtu ietverts, autors uzskata to, ka valsts ekonomiskajai attīstībai jābūt sabalansētai ar humānajām vērtībām. Levita piedāvātajā preambulas versijā ir trīs mērķi — nodrošināt latviešu nācijas pastāvēšanu cauri gadsimtiem, latviešu valodas un kultūras saglabāšanu, kā arī katra cilvēka un visas tautas labklājību.

Kaislības ap to, kam tad īsti vajadzētu būt un ko var ietilpināt nedaudzajos preambulas teikumos, kas, vienkārši sakot, ir valsts vizītkarte, arvien pieaug. Mērķis: lai, izlasot preambulu, Latvijas pamatvērtības būtu skaidras gan ķīmijas studentam no Ķīnas, gan sabiedriskā transporta konduktorei no Daugavpils.

Skaidrs, ka šis jautājums kādu laiku būs aktuāls, īpaši tāpēc, ka šis ir gads pirms Saeimas vēlēšanām, un noteikti netrūks tādu politiķu, kuri to vēlēsies izmantot savā labā. Tieši to uzsvēra Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne — Satversmes preambula nedrīkst kļūt par politiskā tirgus objektu, jo tā ir svēta lieta. Savukārt dzejniece Māra Zālīte gatava palīdzēt stilistiski labot preambulas teksta valodu, lai tā nebūtu “sausa” kā visi juridiskie dokumenti.

Kamēr konstitucionālo tiesību speciālisti, vēsturnieki, politiķi, politologi un sociālantropologi kaislīgi diskutē par to, kam jābūt preambulas tekstā, sociālajā tīklā draugiem.lv aizvadītajā nedēļā aicināja atbildēt uz jautājumu “Kas ir preambula?”. Uz to atbildējis 32 401 sociālā tīkla lietotājs. Pareizo atbildi, ka preambula ir ievadvārdi juridiskam dokumentam, zinājuši gandrīz puse (49%) respondentu, 36%  atbildējuši ar “nezinu”, bet pārējie domā, ka preambula tikpat labi varētu būt ‘‘ātrās’’ palīdzības automašīna, kaut kāds dzīvnieks vai ieskrējiens, izpildot hokeja soda metienu.

Manuprāt, šīs atbildes ir pamats, lai uz valstiski svarīgām, pat svētām, lietām paraudzītos arī no otras puses un izdarītu secinājumus. Pat ja kāds teiktu, ka šādās aptaujās  lielākoties piedalās jaunieši un atbildes nav jāuztver nopietni, tas ir vēl svarīgāk, jo raugāmies taču uz priekšu, ne atpakaļ. Un aptauju rezultāti nav jāignorē, bet gan jāievēro, jo Satversme attiecas uz ikvienu no mums.