Staburags.lv ARHĪVS

Kaķim uzbrauc tīšām

Indulis Burka

2013. gada 26. oktobris 08:09

545
Kaķim uzbrauc tīšām

Aizkraukliete Ļubova Bičkoviča ir sašutusi par vairāku autovadītāju cietsirdīgo attieksmi pret dzīvniekiem — sieviete redzēja, kā nobrauc viņas paziņas rudo kaķenīti. Turklāt skaidri varējis redzēt, ka autovadītājs dzīvniekam uzbrauca tīšām, viņam bija pietiekami daudz iespēju, lai no šīs sadursmes izvairītos.

— Vai tiešām nav neviena likuma, kas noteiktu, ka šādi rīkoties ir aizliegts, un nav neviena, kas vainīgos sauktu pie atbildības? — vaicā sašutusī sieviete. — Kaķene šķērsoja Lāčplēša ielu pie 13. mājas. Gāja lēnām, nesteidzo­ties. Līdz trotuāra malai bija atlicis aptuveni pusmetrs, kad viņai pārbrauca kāda automašīna. Bija vēl pietiekami gaišs, lai aizbildinātos, ka dzīvnieks nav pamanīts, un arī braukšanas ātrums nebija liels. Neviens viņam nesekoja. Kaķenei viņš uzbrauca tīšām. Uztraukumā nesaskatīju automašīnas numuru. Arī braucamā marku nemācēju noteikt — no piedzīvotās cietsirdības pat rokas drebēja. Kā tā var rīkoties? Es saprastu, jau brauktu lielā ātrumā pa šoseju, būtu intensīva satik­sme un kaķis pēkšņi izskrietu uz ceļa. Bet pilsētā! Turklāt tas nav pirmais gadījums, kad Aizkrauklē pamanu nobrauktus dzīvniekus. Kaķene kādu brīdi vēl bija dzīva un tad nobeidzās. Es viņu apglabāju. Žēl. Ilgāku laiku naktīs neesmu gulējusi. Ko no šādas rīcības mācīsies bērni, kuri arī to redzēja? Esam kļuvuši cietsirdīgi. Arī pie mājas Bērzu ielā 2 ik vasaru sabrauc vismaz piecus, sešus kaķus. Turklāt vietā, kur jāiegriežas pagalmā. Tur taču brauc ļoti lēni. Tas nozīmē, ka dzīvniekus arī tur notriec tīšām.
Ja vainīgie neprot braukt, viņiem jāmaksā naudassods. Ja tāda likuma, pēc kura sodītu šādus varmākas, nav, tāds jāpieņem. Ja jau var nesodīti notriekt dzīvnieku, kurš nesteidzoties šķērso ielu, tad kāds var mēģināt notriekt arī vecāku cilvēku, kurš arī brauktuvi šķērso lēnām...

Aizkraukles policijas iecirknī “Staburags” noskaidroja, ka ceļu satiksmes noteikumu 113. punkts nosaka: ja uz ceļa ir šķērslis, kuru transportlīdzekļa vadītājs spēj pamanīt, viņam jāsamazina braukšanas ātrums vai pilnīgi jāaptur transportlīdzeklis, vai, neradot bīstamību citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, šķērslis jāapbrauc. Par šī punkta neievērošanu soda ar brīdinājumu vai naudassodu.

Savukārt, ja dzīvnieks nogalināts īpaši nežēlīgi, vainīgo var saukt pie kriminālatbildības par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Par šo pārkāpumu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai arī naudassods.

Tā kā aizkraukliete neatceras automašīnas numuru un nezina arī tās marku, cietsirdīgais autovadītājs šoreiz tiks cauri sveikā. Cerams, zem kādas citas automa­šīnas riteņiem līdzīgā veidā neies bojā viņa paša mājdzīvnieks, protams, ja vien tik nežēlīgam cilvēkam tāds ir.