Staburags.lv ARHĪVS

Skolotāji šodien svilpj

Jānis Ozoliņš

2013. gada 24. oktobris 09:02

357
Skolotāji šodien svilpj

Skolotāji un zinātnieki šodien brīdinājuma piketā izsvilps valsts nākamā gada budžetu un deputātus, kuri to atbalsta. Brīdinājuma pikets notiek pie Saeimas, un ar to protesta dalībnieki vēlas pievērst deputātu un sabiedrības uzmanību izglītības un zinātnes darbinieku prasībām par nepieciešamo papildu finansējumu cienīgai darba samaksai. “Bruņojušies” ar svilpēm, aptuveni 2000 izglītības un zinātnes jomā strādājošo piketā izsvilps valdības piedāvājumu no 2014. gada 1. septembra paaugstināt pedagogu zemāko mēneša darba algas likmi no 280 līdz 295 latiem “uz papīra”. 

Piketētāji aicinās Saeimas deputātus valsts budžeta izskatīšanas procesā atbalstīt papildu finansējuma prasību skolotāju zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai 2014. gadā vismaz līdz 310 latiem jeb 442 eiro, kā arī paredzēt naudu pamatlikmes paaugstināšanai 2015. un 2016. gadā. Tāpat arī mudinās nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai pilnā apmērā. Aizkraukles starpnovadu arodbiedrības organizācijas vadītāja Helēna Deine “Staburagu” informēja, ka šodien Rīgā piedalās četrdesmit skolotāju arī no Aizkraukles reģiona.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis nepiekrīt, ka skolotāju atalgojums netiek palielināts, tieši pretēji — sabiedriskajā sektorā viņiem ir straujāk augošās algas. Premjers uzsver, ka nevar vienu sektoru skatīt atrauti no pārējiem sektoriem. Katrā nozarē uzskata, ka tieši tai ir jāpiešķir lielāks finansējums, taču valdības uzdevums ir visu sabalansēt gan starp nozarēm, gan ar budžeta iespējām — norādīja valdības vadītājs. Viņš aicina skolotājus, lemjot par iespējamo streiku, izvērtēt, cik tas būtu pamatots un produktīvs.

To, cik tas būs produktīvs, redzēsim pēc piketa. Var piekrist, ka algas būtu jāpārskata visiem valsts sektorā strādājošajiem. Tagad diemžēl šāds pikets šķeļ sabiedrību —  daļa tās atbalsta skolotājus, bet daļa tomēr uzskata, ka skolotājiem, pirmkārt, jāuzlabo sava darba kvalitāte un viņi nav izredzētie, kuriem algas būtu jāpalielina, bet medicīnas māsām vai policistiem nē.

Valsts stabilitātes garants ir veselība, izglītība un drošība. Bet pie mums mediķi protestē, skolotāji grasās streikot, policija un armija nav apmierinātas. Valsts sektorā strādājošo algām naudas nav, bet baņķieru un dažu uzņēmumu glābšanai — atrodas. Un cik miljonu iztērēs, lai mēs pārietu uz eiro? Varbūt sākumā valdībai jāizvērtē, cik ieguldījumi, piemēram, “Liepājas metalurgā”, “airBaltic”, “Parex bankā”, bijuši pamatoti un produktīvi?