Staburags.lv ARHĪVS

Kas var būt skaistāks?

Līga Patmalniece

2013. gada 18. oktobris 08:57

121
Kas var būt skaistāks?

Gandrīz ikviens latvietis, lai kā lamā valdību, tomēr lolo patriotiskas jūtas pret savu valsti. Domāju, katru, kurš dzimis un audzis Latvijā, aizkustina dzimtās zemes ziemeļnieciskais skaistums. Mūsu bagātību — četrus krasi atšķirīgus gadalaikus — var apskaust tie, kuri dzīvo tropiskajā vai arktiskajā klimatiskajā joslā.

Mūsu zemes skaistumu novērtē arī cittautieši, pat izvēloties apmesties te uz dzīvi. Ārsts Gens Džanbao no Ķīnas, kurš kopā ar ģimeni pārcēlies uz Vidzemes skaisto pilsētu Cēsīm, jautāts, kādēļ tieši Latvija kļuvusi par viņa jauno dzīvesvietu, atbildējis, ka viņus šurp atvilinājusi skaistā daba un mūsu tīrā vide.

Ārzemju presē par Latviju, biežāk Rīgu, publicēti negatīvi raksti, taču nesen britu laikrakstā “Daily Telegraph” apjūsmota mūsu mazā Parīze — Rīga, tās bagātīgā kultūras dzīve, skaistā Jūrmalas pludmale: “Latvijas galvaspilsēta ir zvanu torņu smaiļu un pasaulē fantastiskākās jūgendstila arhi­tektūras simfonija, kas apliecina bagā­to mantojumu no 800 gadu senās vēstures, kuras laikā pilsēta nonākusi zviedru, vāciešu, krievu un visbeidzot pašu latviešu rokās.”

Savukārt cits britu laikraksts “The Guardian” Latviju izraudzījies kā labāko piedāvājumu no lasītāju iesūtītajiem rudens ceļojumu galamērķu ieteikumiem, izceļot Siguldu un Turaidu kā vietu, kur vislabāk var baudīt virtuozā mākslinieka — rudens — uzburtās ainavas, brīnišķīgās krāsu nianses. Šoruden Siguldā pāris nedēļas nogaļu valdīja īsts rudens drudzis, simtiem latviešu un ārzemnieku apmeklēja skaisto Gaujas senleju.

Taču ne jau tikai Siguldā var baudīt zelta rudeni, arī Aizkraukles apkaimē, Koknesē, Skrīveru dendrārijā, Vīgantes parkā pie Staburaga un daudzviet citur ir gleznainas rudens radītas ainavas. Ar prieku lasu komentārus, kas rakstīti pie portālā apollo.lv ievietotajām zelta rudens fotogrāfijām: “Fantastiski skaista ir mūsu Latvija!”, “Šogad izcili skaists un krāsains rudens, visiem novēlu izbaudīt šo mirkli!”, “Kas var būt skaistāks par Latviju? Pareizi — nekas!”.