Staburags.lv ARHĪVS

Uz Angliju bankrotēt

Jānis Ozoliņš

2013. gada 17. oktobris 08:40

624
Uz Angliju bankrotēt

Arvien biežāk Latvijas iedzīvotāji izmanto bankrota emigrāciju uz Lielbritāniju, sākot maksātnespējas un bankrota procedūras, atbrīvojoties no parādiem Latvijā — vēsta LNT raidījums “Top 10”. Latvijā bankrota procedūra ilgst apmēram trīs gadus, turklāt vēl katru mēnesi maksātnespējas administrators ietur 30% no algas.

Turpretim maksātnespējas process Anglijā ir visātrākais Eiropas Savienībā — no parādiem var atbrīvoties viena gada laikā, un tiesas izdevumi ir 700 mārciņu jeb ap 580 latu. Valodas barjeras un juridisko procesu nezināšanas dēļ latvieši Anglijā maksā vēl arī vidēji pusotru tūkstoti konsultantiem, kas iesniedz pieteikumus, pārstāv tiesā un izdara visu parādnieka vietā. Piemēram, Mančesterā bāzētais “Insolbaltika” birojs, kurš vairāk nodarbojas ar baltiešu maksātnespēju, līdz šim Lielbritānijā palīdzējis bankrotēt 40 latviešiem. To, cik kopumā tādu ir, nav iespējams noskaidrot.

Pirmais latvietis bija Andris Brūvelis, kurš izmantoja Apvienotās Karalistes maksātnespējas likumu, bankrotēja, un gada laikā Anglijas tiesa norakstīja visus viņa Latvijas parādus 95 000 eiro (67 000 latu) apmērā. Šim piemēram sekoja citi. Arī vairāki cilvēki no Aizkraukles. 
Beidzot arī mūsu likumdevēji sarosījušies. Vakar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti lēma par izmaiņām fizisko personu maksātnespējas procesā. Komisijai otrajam lasījumam iesniegts ap 150 priekšlikumu, kas saistīti ne tikai ar privātpersonu, bet arī juridisko personu maksātnespēju. Ko lems deputāti un kādas izmaiņas būs, pagaidām nav zināms.
Bet pašlaik vienīgais risinājums ir parādniekam pašam pārliecināties, lai banka Latvijā pārdod ķīlu vēl Anglijas bankrota procesa laikā. Tad Anglijas tiesas lēmums attieksies uz visām saistībām un bažu nebūs.

Tomēr, ja šo jautājumu deputāti būtu sākuši izskatīt jau pirms pieciem gadiem, tad  situācija noteikti nebūtu tik dramatiska, kāda tā ir pašlaik, kad liela daļa iedzīvotāju, lai atdotu parādus, dodas uz Angliju, un nu jau viņiem seko arī tādi, kuri vēlas bankrotēt. Tomēr pārsteidzošākais ir tas, ko arī pašam nācies piedzīvot, ka Latvijā,  ja cilvēks bankai ir atdevis visus īpašumus, gadiem maksājis tai procentus un pamatsummu, pat pēc tam vēl ir parādā mistiskas summas. Var jau teikt — izlasi līgumu, pirms to paraksti, bet ir viena nianse: īpašumu gan pirms tā pirkšanas, gan pirms bankrota vērtē tikai bankas vērtētāji. Un vērtējumi ir krasi atšķirīgi, ne jau par labu kredītņēmējam. Tāpēc nav brīnums, ka parādnieks izvēlas labāk bēgt uz Angliju un rast tur kādu risinājumu.