Staburags.lv ARHĪVS

Spēlē kārtis un pelna

Ināra Sudare

2013. gada 15. oktobris 14:20

491
Spēlē kārtis un pelna


— Tagad ir citi laiki, —  teicu paziņai, kad viņa man stāstīja par savu jaunību un salīdzināja mūsdienu un tā laika jaunatni.  — Kādi citi laiki? Darbs ir bijis jādara vienmēr, — tā savukārt atbildēja viņa.

Šo sarunu atcerējos, kad nejauši uz ielas satiku Jāni. Jaunietim ir 19 gadu. Pērn pēc 11. klases beigšanas, drauga pierunāts, viņš vasaras brīvdienās devās pastrādāt viesnīcā Anglijā pie kāda paziņas. Viņam iepatikās brīvība, nauda makā un, galvenais, iespēja par paša nopelnīto iegādāties firmas zīmolu apģērbu. Iepirkšanos humānās palīdzības veikalos viņš uzskatīja par briesmīgāku nekā mēris. Rudenī draugs atgriezās, lai pabeigtu vidusskolu, bet Jānis palika Anglijā. Nu par istabiņu bija jāmaksā vienam, arī darbs ziemā vairs nebija tik ienesīgs. Pēc dažiem mēnešiem, martā, Jānis kā pazudušais dēls atgriezās mājās.

Tālāk — mūsu saruna.
— Sveiks, sen neredzētais! Ko pašlaik dari? Vai mācies?
— Nē. Kāpēc? Tam taču nav nekādas nozīmes.
— Tad jau laikam atkal grasies braukt uz ārzemēm?
— Tur taču tagad nav, ko darīt. Viss tik dārgs — labs apģērbs, pārtika, augsta īres maksa. Vismaz tuvāko gadu laikā to neplānoju.
— Vai tiešām sēdi vecākiem uz kakla?
— Tā nevarētu teikt. Es strādāju. Internetā. Spēlēju pokeru un tā pelnu naudu.
— Vai tad tas ir darbs?
— Protams, tas prasa manu smadzeņu darbību. Tā jau nav laimes spēle, kur kaut kas jāuzmin. Esmu daudz mācījies, lai varētu nopelnīt.  
— Vai tev ir izstrādāta spēles taktika?
— Protams. Sākot spēlēt, tēloju, ka man ir ļoti sliktas kārtis, un brīdī, kad visi par mani ir it kā aizmirsuši, lieku tās galdā.
— Kāda ir tava lielākā peļņa?
— Vienu mēnesi, katru dienu spēlējot astoņas stundas, nopelnīju ap 600 latu. Taču sākumā vairākkārt ļoti daudz zaudēju. Turklāt, lai sāktu spēlēt, arī vajadzīga nauda. Es sāku ar desmit latiem. Atklāti sakot, ja kāds domā, ka tas ir viegli, apdedzināsies un ātri vien “aizies par burbuli”. Kaut gan — man jau labāk, ja ir vairāk iesācēju!
***
Un tagad es domāju — tas ir darbs vai nav? Zinu, ka ir citi laiki un naudu cilvēki vienmēr “taisījuši”, kā pratuši.