Staburags.lv ARHĪVS

Prozit un ardievu!

Imants Kaziļuns

2013. gada 15. oktobris 09:10

174
Prozit un ardievu!

Pagājusī svētdiena četriem jelgavniekiem, trijām sievietēm un vīrietim, bija pēdējā viņu mūžā. Vakar mirusi vēl viena sieviete. Četri vīrieši vēl ārstējas slimnīcā. Visi viņi zelta rudeni sagaidīja, dzerot kaut ko reibinošu, kas, pēc viņu domām, bija alkohols. Pēc pēdējām ziņām, tas gan esot bijis kāds tehnisks šķidrums. Iepriekšējie līdzīgie gadījumi liecina, ka visbiežāk ātrā nāvē vainojams ir metanols, kuru izmanto kā šķīdinātāju, un tā ir izejviela vairāku ķīmisku produktu ieguvei.

2012. gadā saistībā ar alkohola toksisko iedarbību bijis 1170 hospitalizācijas gadījumu, un, salīdzinot ar 2011. gadu (1404), tie ir samazinājušies par 17%. Toties nāves gadījumu skaits, saindējoties ar alkoholu, astoņu gadu laikā visdramatiskākais bija 2006. gadā — 312 gadījumu. Pirms diviem gadiem šie nāves skaitļi pirmo reizi noslīdēja zem 100 — 83, bet jau 2012. gadā pieauga līdz 119.
Jelgavā izdevies aizturēt piecus aizdomās turamos. Cerams, ka šāda operativitāte ir agrāk policijas rīkotās akcijas nopelns, aicinot anonīmi ziņot par tā saucamo “točku” vietām.

Diemžēl tā nevedina domāt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska izteikumi. Tā vietā, lai mēs, nodokļu maksātāji, uzticētos par mūsu nodokļu naudu uzturētajai policijai un tās prasmēm apkarot “točkas”, viņš noplāta rokas, atzīstot, ka cīnīties ar nelegālā alkohola tirdzniecību ir tāpat kā ar vējdzirnavām. Kā aizbildinājums skan citāts no ministra teiktā “Nevarēsim aiz rokas atturēt katru personu, kas gatava iedzert jebko.” Nez kāpēc tik labi izstrādāta un katru gadu pilnveidota tiek nodokļu iekasēšanas sistēma, cīnīties mākam ar braukšanas ātruma pārsniedzējiem, bet šie pūžņi, kuri darbojas gadu no gada, kur rūpals bieži vien tiek nodots no paaudzes paaudzē, ir tik neuzvarami? Arī sodamērs pie rokas pieķertajiem acīmredzot nav pietiekams un laikam atkarīgs no dziras pārdevēja sakariem ar pareizajiem cilvēkiem. Atkal jāpiesauc ministrs, kurš vienīgi “cer, ka alkohola tirgotāji Jelgavā saņems ļoti bargu sodu.” Tas gan neizklausās pārliecinoši. Pēc Preiļu gadījuma pagāja vien daži gadi, un valsts jau atkal zaudē savus cilvēkus alkohola surogāta dēļ. Cik ilgam laikam jāpaiet līdz nākamajam gadījumam?

Pirms izlasīsim šo un kārtējo reizi pavīpsnāsim, nodomājot, ka tas mūs neskar, atcerēsimies, ka no grādīgās dziras pasargāts ir tikai tas, kurš to nelieto. Mums tas nav saistoši līdz brīdim, kad paši vai kāds no mūsu paziņām, draugiem, radiniekiem pacels glāzīti, kurā ieliets kaut kas līdzīgs alkoholam.