Staburags.lv ARHĪVS

Kapsēta nav darbarīku noliktava

Emīlija Auziņa

2013. gada 11. oktobris 12:38

570
Kapsēta nav darbarīku noliktava

Tagad, kad tuvojas svecīšu vakars Aizkraukles kapos, gribu dalīties savās domās un novērojumos, apmeklējot tuviniekus šajos kapos.

Es, sākot darba gaitas, strādāju vienā no Aizkraukles (Stučkas) celtniecības iestādēm. Tajā laikā būvējām Aizkraukles kapu kapliču un ierīkojām kapu teritoriju. Labi pārzināju kapu ierīkošanas tāmi. Darba gaitā no tāmes noņēma summu akmens žoga ierīkošanai apkārt kapiem, zvanam un ērģelēm. Pašlaik kapličas tornī, kur jābūt zvanam, redzams iedobums. Gāja gadi, un nezinu, pēc kā ieteikuma, vienā kapu pusē iestādīja egļu žogu, kas netiek ne kopts, ne apgriezts. Visnepatīkamākais skats ir pie eglēm un zem eglēm. Tur ir “noslēpti” un, protams, labi redzami spaiņi, pudeles, lāpstas, grābekļi, sveču trauciņi. Otrā pusē pie kapiem ir izgāztuve, kas no kapsētas nav norobežota. Nezinu, cik liela ir kapu platība, bet kopiņas jau tuvojas kapličai. Varbūt kapsētai būtu noderējusi izgāztuves teritorija?

Esmu bijusi daudzos kapos, bet tik nesakoptus kā Aizkraukles neesmu redzējusi. Pārsteidz cilvēku attieksme. Pie savu tuvinieku kapiņiem un zem soliņiem ierīkotas īstas noliktavas. Vai tiešām, braucot kopt kapus, nevar paņemt līdzi pašu nepieciešamāko kapu sakopšanai? Nav saprotams, kā ierīkoti kapu celiņi: pēc plāna vai haotiski. Vieni eju pie savu tuvinieku kapu kopiņām izravē, citur aug zāle. Daudzi kapiņi ir nožēlojami. Nav vairs, kas tos kopj. Vasarā, esot kapusvētkos Veckalsnavas kapos, mani pārsteidza, kā tur izskatās tuvinieku nesakoptie kapiņi. Visas nezāles bija izravētas un katras kapu kopiņas galā ierakts puķupodiņš. Kas par to maksāja? Kādi līdzekļi tiek piešķirti Aizkraukles kapu sakopšanai? Vai vecajā kapu daļā koki nebūtu jāparetina? Kas organizētu kapu sakopšanas talkas? Domāju, ka daudzi cilvēki neatteiktos. Varbūt to varētu darīt kapu uzraugs?