Staburags.lv ARHĪVS

Atklāta zaimošana

Silvija Piļka

2013. gada 10. oktobris 08:59

161
Atklāta zaimošana

Krievijas televīzijas programmas skatos reti, ja nu reizēm kādu mākslas filmu un dažus interesējošus autorraidījumus. Tā gadījās, ka piektdienas vakarā Pirmajā Baltijas kanālā (PBK) ieslēdzu raidījumu “Cilvēks un likums” un biju šokēta. Raidījums bija veltīts 1991. gada 13. janvāra traģiskajiem notikumiem pie Viļņas televīzijas torņa, kad nošāva un ar tankiem sabradāja 14 neapbruņotu iedzīvotāju.

Raidījums sākās ar Padomju Savienības slavināšanu, un visi raidījumā intervētie — bijušie omonieši un čekisti — klaji meloja, publiski paziņojot, ka toreiz nebija neviena upura, kura nāvē vainojama armija, un tā bijusi Lietuvas varasiestāžu provokācija. Savējos šāvuši “lietuviešu provokatori”. Tādu zaimošanu un naida kurināšanu sen nebija nācies dzirdēt. Esmu no tās paaudzes, kas labi atceras toreizējos notikumus Rīgā un Viļņā. Mēs bijām kā pielipuši televizoru ekrāniem, vērojot, kas tur notiek, jo Lietuvas žurnālisti sūtīja sižetus arī Latvijai un otrādi. Toreiz drebošām sirdīm cerējām, ka Rīgā nekas tamlīdzīgs nenotiks. Par laimi, tik lielu upuru mums nebija.

Ir pagājis tikai nedaudz vairāk kā 20 gadu, un Krievija jau nekaunīgi mēģina viltot vēsturi, raidījuma noslēgumā nievājoši paziņojot, ka jaunajai paaudzei, kas izaugusi, vēsture neinteresē... Krievija gan ļoti gribētu, lai tā tiešām ir un lai jauniešiem var iestāstīt visu, kas izdevīgs padomju ideoloģijai. Ne velti šis raidījums “laists gaisā” tieši Latvijas Tautas frontes 25 gadu jubilejas svinību priekšvakarā. Tas apzināti bija provokatīvs, jo kanāla, kas reģistrēts Latvijā, vadība zināja, kādā auditorijā tas nonāks. Tagad PBK vietējie vadītāji taisnojas, ka nav zinājuši raidījuma saturu un pirms translēšanas nav varējuši to pārbaudīt. Ja tā, tad jau iznāk, ka arī par Latviju var liet jebkādas samazgas un neviens iepriekš to nepārbaudīs.

Lietuvieši mēģina cīnīties pret Krievijas patvaļu, un viens no kabeļtelevīzijas operatoriem jau slēdzis šī kanāla apraidi. Lietuvas Ģenerālprokuratūra arī aicināta sākt izmeklēšanu, vai PBK nav apzināti pārkāpis Lietuvas Krimināllikuma pantu, kas nosaka atbildību par publisku atbalstu PSRS vai nacistiskās Vācijas agresijai pret Lietuvu. Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome vēl tikai sola sižetu izvērtēt. Mēs kārtējo reizi esam “mīksti” un bezzobaini, kaut vajadzētu rīkoties radikāli un kanāla, kuru kāds komentētājs vienā no portāliem nosaucis par “kremļa miskasti”, apraidi arī Latvijā slēgt, kamēr Krievija nav atvainojusies. Ir taču jāpadomā, kā justos un ko darītu mēs, ja Krievija tikpat atklāti ņirgātos par mūsu dziesmoto revolūciju vai janvāra barikādēm.