Staburags.lv ARHĪVS

Tautas fronti atcerēsies arī Aizkrauklē

Guna Mikasenoka

2013. gada 8. oktobris 08:16

95
Tautas fronti atcerēsies arī Aizkrauklē

Tieši šodien pirms 25 gadiem Rīgā tika nodibināta Latvijas Tautas fronte (LTF), kurai bija milzīga nozīme neatkarības atgūšanā. Atceroties to laiku, arhibīskaps Jānis Vanags dievkalpojumā Rīgas Domā LTF salīdzināja ar Bībeles pravieti Mozu, kas izvedis tautu no verdzības. Savukārt Valsts prezidents Andris Bērziņš pieminēja akadēmiķa Jāņa Stradiņa kādreiz teikto: “Ļoti ilgi latviešus ir vajājis bezvēstures lāsts, bet nu šī tauta ir atkal augšā.”

Par Tautas frontes gadadienas atceri padomāts arī mūspusē — šonedēļ Aizkraukles novada kultūras namā atklās izstādi “Tautas fronte Aizkraukles reģionā”, kuru par konkursā iegūto Kultūras ministrijas finansējumu, apmēram 500 latiem, izveidojuši Aizkraukles vēstures un mākslas muzeja darbinieki. Tie būs deviņi lieli tipogrāfijā gatavoti stendi ar fotogrāfijām. “Kopš vasaras esam ieguldījuši lielu darbu, lai izveidotu izstādi,” saka muzeja direktore Dzintra Cepure. Kultūras nams izvēlēts tādēļ, lai izstādi apskatītu pēc iespējas vairāk cilvēku. Izstāde tur būs līdz pat rokoperas “Lāčplēsis” izrādei 25. novembrī, tās iestudējumam līdzfinansējumu piešķīra Aizkraukles novada dome, un tā būs veltīta Tautas frontes un Atmodas laika atcerei. Ceļojošo izstādi varēs apskatīt arī Aizkraukles novada ģimnāzijā un citviet.
Cita izstāde iekārtota Rīgā, Doma laukumā, un tā būs aplūkojama līdz 18. oktobrim — 70 izcilāko Atmodas fotogrāfu lielformāta darbu, kas vēsta par LTF veikumu Latvijas ceļā uz neatkarību.

Tautas fronte gan ilgi nepastāvēja, pēc neatkarības atgūšanas tās darbība apsīka, līdz to likvidēja. Varam daudz diskutēt, kāpēc tā notika, kādi ir ieguvumi, kas zaudēts. Daļa cilvēku salīdzina materiālās vērtības, kādas mums bija toreiz un tagad, bet aizmirst pašu galveno — brīvību, kas iegūta ar minimāliem upuriem. Mēs esam brīvi no represijām, deportācijām, cilvēku masveida slaktiņiem, pilsoņu kara. Mērķis atgūt brīvību toreiz vienoja tūkstošiem cilvēku visā Latvijā, un tas tika sasniegts. Šodien varam dzīvot mierā, un tas ir arī Tautas frontes aizsācēju, aktīvāko tautfrontiešu un daudzu tūkstošu Latvijas cilvēku nopelns, ko mēs nedrīkstam aizmirst.