Staburags.lv ARHĪVS

Kurmenē ar elektrību nosit divus briežus

Indulis Burka

2013. gada 2. oktobris 16:01

1046
Kurmenē ar elektrību nosit divus briežus


Pārrautu elektrības vadu dēļ Kurmenes pagastā gājuši bojā divi jauni briežu buļļi. Aizskarot nolīkušus elektrolīnijas vadus, dzīvnieki saņēma nāvējošu triecienu.

Televīzijas raidījumam “Degpunktā” par notikušo ziņojuši vietējie mednieki, kuri, izcirtumā pamanījuši paceļamies kraukļu baru. Apskatot izcirtumu, ievēroti arī nolīkušie elektrolīnijas vadi un ar strāvu nosistie dzīvnieki.

Turpat žurnālistu klātbūtnē piezvanīts “Sadales tīkla” darbiniekiem, kuri atslēguši elektrību un pēc tam pāris stundu laikā līniju salabojuši. Elektrolīnija vedusi līdz “Baltvārtūnu” mājai, kas jau ilgāku laiku ir neapdzīvota. Iespējams, tāpēc par līnijas bojājumu neviens nebija ziņojis.

Sēlijas virsmežniecības Jaunjelgavas nodaļas Kurmenes apgaitā uzrakstīts akts par meža dzīvnieku bojāeju. Mežzinis Andris Golovackis “Staburagam” pastāstīja, ka elektrolīnijai bija uzkritis nolūzis koks un vadi nolīkuši līdz aptuveni pusmetram no zemes. Četrus gadus vecie briežu buļļi, visticamāk, riesta laikā dzenājuši viens otru, sapinušies vados un saņēmuši nāvējošu strāvas triecienu.

Bojāgājušos dzīvniekus atrada mednieks Juris Liepa. Viņš laikrakstam atklāja, ka netālu ierīkojis mežazvēru barotavas un, braucot gar izcirtumu, pamanījis paceļamies vairāk nekā desmit kraukļu. Vēlreiz braucot pa šo ceļu, atkal ievērojis kraukļus un nolēmis apskatīt, ko putni knābā.

— Sākumā domāju, ka putni ieinteresējušies par kādu automašīnas notriektu vai malumednieku nonāvētu dzīvnieku, — saka Liepas kungs. — Pieejot tuvāk, ieraudzīju briežu bulli 25 metru attālumā no ceļa guļam ar galvu ceļa virzienā. Nodomāju, ka auto nevarētu vainot, un nolēmu apskatīt, vai dzīvniekam nav šauta ievainojuma. Taču tad pie dzīvnieka kājas pamanīju elektrolīnijas vadu un izdegušu vietu brieža ādā...

Nolēmu doties pēc mērinstrumenta, lai noteiktu, vai vados ir strāva. Man ir atbilstoša izglītība, un es zinu, kā to pareizi izdarīt. Atgriežoties kopā ar paziņu un voltmetru , krūmājā mazliet apmaldījāmies un ieraudzījām otru dzīvnieku, kuram vadi bija aptinušies ap vēderu. Blakus dzīvniekam kūpēja zeme, un ūdens peļķē gluži vai vārījās. Te ilgāku laiku zemē bija plūdusi elektrība. Bija neciešama smaka. Abi dzīvnieki bija aptuveni astoņus metrus viens no otra.

Elektrolīnijas vadi šajā vietā bija nolīkuši jau ilgāku laiku. Mājā, uz kuru ved līnija,  neviens nedzīvo jau daudzus gadus. Tā ir izdemolēta — logi izsisti, plīts gandrīz pilnībā izjaukta. Mums nevarēja ienākt prātā, ka vecajā līnijā ir spriegums. “Sadales tīkla” darbinieki aizbildinājās, ka par bojājumu neviens neesot ziņojis. Bet šīgada aprīlī ceļa otrajā pusē būvēja augstsprieguma līniju. Vai tiešām neviens speciālists neievēroja nolīkušos vadus ceļa otrajā pusē? Vai tiešām neviens neievēroja, ka elektrolīnijā, kura ved tikai uz pamestu māju, pēkšņi ir milzīgs elektroenerģijas patēriņš, kas veidojas īsslēguma dēļ? Kāpēc līniju vienkārši neatslēdza?    

Par laimi, spriegumu vadošos vadus nebija aizskāruši sēņotāji, ogotāji vai bērni, kuri mēdz iet makšķerēt uz netālu esošo dīķi. Vai tiešām par šādām bojātām līnijām neviens nav atbildīgs un var atrunāties “mēs nezinājām”?