Staburags.lv ARHĪVS

Vasaras saules pielietas gleznas

Indulis Burka

2013. gada 30. septembris 13:34

4166
Vasaras saules pielietas gleznas

Šoruden izremontētajā Skrīveru novada kultūras centra izstāžu zālē svētdien atklāja mākslinieku Olitas Gulbes—Ģērmanes un Andreja Ģērmaņa gleznu izstādi. Pelēcīgajās dienās tās šķiet vasaras saules pielietas.

Skrīveru novada kultūras centra izstāžu zālei nokrāsotas sienas un ieklāts lamināts gan zālē, gan gaitenī uz to. Pēc remonta pirmie zālē savu izstādi atklāja skrīveriešiem jau pazīstamie mākslinieki Olita Gulbe—Ģērmane un Andrejs Ģērmanis.

Olitas kundze izstādes atklāšanā sacīja, ka jau kopš studiju gadiem viņa iemācījusies neizmantot tīras krāsas, bet toņus smeļas dabā.

— Es neredzu tīras krāsas, bet toni. Kāds varbūt redz sarkanu un zilu, bet šīm krāsām taču ir tik daudz noskaņu, — saka māksliniece. — Man bija labs skolotājs — Bruno Celmiņš. Es pie viņa mācījos trīs gadus. Kad vasarā vēlējos gleznot zilas debesis, viņš man vaicāja: vai redzi, cik tajā zilumā ir daudz dzelteno toņu? Viņš nekad neļāva lietot arī tīru melnu krāsu, bet sajaukt to no zilās un brūnās. Tas mani ļoti iespaidojis. Arī balts nekad nav pavisam balts. Trīs no izstādē aplūkojamajiem darbiem ir tapuši plenērā Skrīveros.

Savukārt Ģērmaņa kungs teica, ka ar Aizkraukles apkaimi un Skrīveriem viņu saista īpašas atmiņas. 

— Savlaik jaunībā gleznoju Pļaviņu HES celtniecības vietu un, protams, gleznainos pakalnus pie Skrīveriem, — saka mākslinieks. — Te esmu piedalījies arī ļoti daudzos plenēros. Ierasts, ka vienu darbu atstāj vietā, kur noticis plenērs, un prieks, ka mans darbs grezno Skrīveru novada kultūras centru arī ikdienā. Uz Skrīveru pusi es rudeņos braucu arī sēņot un riekstot.

Šajā sezonā Skrīveros varēs apskatīt mākslinieku Silvas Linartes, Valērija Dičkovska, Dites Brūveres, Ligitas Caunes un citu mākslinieku darbus.