Staburags.lv ARHĪVS

Ķirbis atgriežas tirgū

Sandra Pumpure

2013. gada 24. septembris 09:24

1906
Ķirbis atgriežas tirgū

Pļaviņu tirgus laukumā tirgotāji un pircēji pulcējās uz Miķeļdienas tirgu, kur varēja iegādāties dažādas rudens veltes un citas mājražotāju preces. Īpaši bija aicināti tie, kuriem šogad dārzā padevušies brangākie ķirbji, lai noteiktu pašu smagāko.

Dārzeņi, ogas, medus, citi lauku labumi un amatnieku darinājumi todien bija nopērkami Pļaviņās. Šajā rudenīgajā laikā cilvēkiem interesēja arī lietas, kas palīdz uzturēt veselību. Tā ka lielā cieņā bija Daugmales Jāņa bišu produkti. Interesi pircējos raisīja arī vietalvietes Sinoras Lazdiņas audzētie kavbūži, kas ir ķirbja un arbūza krustojums, un mārdadža sēklas, ko var lietot dažādu slimību ārstēšanai. Cilvēki gan vairāk tās pirka, lai paši izaudzētu šo interesanto augu.

Lielu ķirbju kolekciju uz tirgu bija atvedusi klintainiete Veronika Kadakovska. Viena oga bija īpaši varena un pretendēja uz lielākā ķir­bja titulu Pļaviņu novadā. Tas svēra 50 kilogramu un 100 gramu. Tomēr to pārspēja pļaviņieša Andreja Reiznieka izaudzētais oranžais skaistulis ar 59 kilogramiem un 100 gramiem. Andreja kunga meita Ginta pastāstīja, ka ķirbja stādiņš pirkts tepat Pļaviņu tirgū. Šo milzīgo ogu ģimene negrasījās pārdot, bet ēdīs paši. Ir taču tik dažādas ķirbju ēdienu receptes!

Tirgus apmeklētāju uzmanību piesaistīja arī dažādās kompozīcijas no dabas veltēm, ko veidoja Pļaviņu novada ģimnāzijas skolēni līdz 6. klasei. Šķiet, kas šajos darbos vislielākā piekrišana bija kabačiem, kas šogad dārzos padevušies vareni un interesanti. Pēc apmeklētāju balsojuma uzvarēja 2.b klase.