Staburags.lv ARHĪVS

Nozagtais laiks

Evita Apiņa

2013. gada 20. septembris 08:47

90
Nozagtais laiks

Šonedēļ Labklājības ministrija (LM) nāca klajā ar priekšlikumiem demogrāfijas veicināšanai, ko var uzskatīt arī par atbildi tā dēvētajam demogrāfijas ultimātam, ko izvirzīja Nacionālā apvienība un vecāku organizācija “Māmiņu klubs”. Viņi ministrijai pieprasīja minimālo bērna kopšanas pabalstu palielināt līdz 140 latiem, pagarināt tā izmaksu līdz bērna pusotra gada vecumam, kā arī ļaut sociāli apdrošinātiem vecākiem saņemt gan vecāku pabalstu, gan strādāt.

LM priekšlikums no nākamā gada 1. janvāra minimālo bērna kopšanas pabalstu  paaugstināt no pašreizējiem 100 latiem līdz 120 latiem, palielinot arī tā izmaksas laiku — no bērna gada līdz pusotra gada vecuma sasniegšanai. Sociāli apdrošinātie vecāki arī turpmāk līdz bērna gada vecumam varēs saņemt vecāku pabalstu 70 procentu apmērā no iemaksu algas, pēc tam minimālo bērna kopšanas pabalstu — 120 latu.

Savukārt vecāki, kuri kops bērnu no gada līdz pusotra gada vecumam, turklāt paralēli strādās, mācīsies vai būs reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā, papildus saņems 100 latu pabalstu. Ministre norādīja, ka šī priekšlikuma mērķis ir mazināt sociālo nevienlīdzību, palīdzēt trūcīgām ģimenēm un veicināt jauno vecāku iekļaušanos darba tirgū.

Dzīvojot spiedīgos ekonomiskajos apstākļos, esam pieraduši, ka valdībai laiku pa laikam kaut kas jāsamazina, “jānogriež”, jāatceļ iepriekšējie solījumi, kaut ko nevar izpildīt, tāpēc, raugoties no šīs pozīcijas, jāpriecājas par katru latu, ko nolemj pielikt, nevis atņemt, palielinot nodokļus.

Tomēr ir vēl viena nianse, par ko gan nevajadzētu aizmirst — par  to jaunajām māmiņām stāsta speciālisti, par to raksta grāmatās un žurnālos, ka bērnam pirmajos dzīves mēnešos ārkārtīgi svarīgi rast drošības izjūtu, sajust māmiņas tuvumu, mīlestību, lai viņš varētu pilnvērtīgi attīstīties un augt. Arī jaunajai māmiņai šim vajadzētu būt skaistam posmam dzīvē, izbaudot iespēju pavadīt laiku ar bērniņu, barot viņu ar krūti un neuztraukties par sadzīves apstākļiem. Diemžēl dzīvē tā ne vienmēr notiek, un retā ģimenē bērniņa ienākšana nenozīmē arī daudzas problēmas. Māmiņas spiestas atgriezties darbā agrāk, nekā vajadzētu, bērniņu atstāt vecmāmiņām vai auklītēm, lai nezaudētu darba vietu. Visvērtīgākais ir laiks, ko māmiņa varētu pavadīt kopā ar bērniņu, un laiks ir tas, no kā jāatsakās, lai samaksātu rēķinus.

Manuprāt, tikai pabalstu palielināšana neatrisinās valstī sasāpējušo demogrāfijas problēmu, jo pabalsts ir tikai līdz pusotra gada vecumam, pēc tam ir nākamais klupiens — joprojām trūkst vietu bērnudārzos.