Staburags.lv ARHĪVS

Vai tīrs gaiss ir sīkums?

Jānis Ozoliņš

2013. gada 19. septembris 08:39

144
Vai tīrs gaiss ir sīkums?

Šonedēļ vairākās Latvijas pašvaldībās, līdzīgi kā visā Eiropā, norisinās Eiropas mobilitātes nedēļa, lai aicinātu ikvienu aizdomāties par savu personisko ieguldījumu apkārtējās vides un gaisa kvalitātes uzlabošanā. Šogad tās tēma ir “Tīrs gaiss — tava izvēle”. Mobilitātes nedēļas kulminācija paredzēta 22. septembrī, īpašajā “Dienā bez auto”, kad ikviens iedzīvotājs aicināts iztikt bez auto lietošanas.

No Latvijas projektā iesaistījusies Cēsu, Liepājas, Līvānu, Ogres, Olaines, Salaspils, Siguldas un Rīgas pašvaldība. To atbalstīs arī Skrīveru un Aizkraukles novads, organizējot atbilstošus pasākumus. Šogad šī nedēļa iegadījusies laikā, kad Eiropas Savienības politikas veidotāji pārskata gaisa kvalitātes politiku, lai jau drīzumā nāktu klajā ar uzlabotu stratēģiju. Slikta gaisa kvalitāte būtiski ietekmē Eiropas iedzīvotāju veselību un rada elpošanas un sirds un asinsvadu sistēmas traucējumus, palielina pāragras nāves biežumu. Piesārņotais gaiss negatīvi ietekmē arī vidi, paaugstina tās skābumu, mazina bioloģisko daudzveidību, noārda ozona slāni un veicina klimata pārmaiņas.

Daudzās pašvaldībās, domājot par veselīgu dzīvesveidu, arvien vairāk iedzīvotāju pievērsušies riteņbraukšanai. Taču ne visur tas ir iespējams.  Piemēram, Jaunjelgavā, kur pašlaik  remontē tranzītielas, par velosipēdistiem nav padomāts. Tā vietā, lai brauktuves malās izveidotu veloceliņus, ir ielikts vecais akmens bruģis, pa kuru ar divriteņiem nav iespējams pabraukt.  “Bruģis nosēžas un bojājas, ja pa to brauc ar mašīnām vai citu transportu, to svars nav ierēķināts pamatnes izbūvē, turklāt tas ir nelīdzens un bojā velosipēdu,” saka jaunjelgavietis Arvīds Kļaviņš no Jaunjelgavas. “Pašvaldības tikai domā par to, lai ērtāk būtu autovadītājiem, bet pārējie — gājēji un velobraucēji —  tām neinteresē.’’ Protams, mēs varam uzdot jautājumu — vai šāda mobilitātes nedēļa ir nepieciešama? Bet tad mums jāatbild uz jautājumu, ko darīsim rīt?

Apbrīnojams ir Latvijas pašvaldību kūtrums, kuras acīmredzot uzskata, ka dzīvojam tīrā gaisā un tāpēc mobilitātes nedēļu ignorē.