Staburags.lv ARHĪVS

Laukus iepazīst ar govju skaistumkonkursu

Guna Mikasenoka

2013. gada 17. septembris 09:04

109
Laukus iepazīst ar govju skaistumkonkursu

Kartupeļi aug virs zemes bumbuļos vai krūmos, tie ir arī kā vīteņaugs — šādi domā   ceturtā daļa Rīgas 5. klases skolēnu — liecina mazumtirdzniecības tīkla “Maxima” un biedrības “Latvijas mazpulki” veiktās aptaujas rezultāti. Skolēni arī nezina, ka  kumeļi, jēri un kazlēni ir mājlopu mazuļi. Lauku bērni Staburagā, Secē, Neretā vai citur par to pasmietos, jo viņiem kartupeļu rakšana, lauku darbu ikdiena nav nekas svešs. Lauciniekiem, kuri vēl steidz novākt ražu, savāda varētu šķist arī sestdien Rīgā notikušā akcija  “Lauki ienāk pilsētā” un govju skaistumkonkurss. Pilsētnieki  apskatīja dzīvas govis, bet eksperti pēc 20 pazīmēm izvēlējās labāko piena devēju.

Pilsētu bērni par to priecājas, tomēr lietderīgākas būtu ekskursijas uz lauku saimniecībām — ja jau Rīgas bērni nezina un nepazīst kumeļus un jērus, attīstīsim lauku sētu tūrismu: katrs par maksu lai parok kartupeļus, apskata govis, kazas un citus mājdzīvniekus. “Maxima” un “Latvijas mazpulki” pagājušajā nedēļā  vienas Rīgas 5. klases skolēniem noorganizēja izzinošu ekskursiju uz zemnieku saimniecību Olaines pusē, bet tādu ekskursiju vajadzētu vairāk.

Ir labi, ka “Latvijas mazpulki” akcentē pilsētas skolēnu problēmas, tādējādi arī atgādinot par sevi un savām problēmām — pagājušajā nedēļā mazpulku vadība tikās ar zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, lai lūgtu papildu finansējumu Latvijas mazpulku vadītāju algām visos reģionos. Izglītības un zinātnes ministrija katru gadu mazpulkiem piešķir no sešiem līdz desmit tūkstošiem latu, bet vajadzētu ap 100 tūkstošiem latu. Taču arī zemkopības ministre vairāk par desmit tūkstošiem latu nesola.

Mūspusē mazpulki darbojas Sunākstē, Secē, Daudzesē un Neretā. Seces mazpulka vadītāja Astrīda Mencendorfa teic, ka valsts finansējums varētu būt lielāks. 19. oktobrī Aizkrauklē, “IGA centrā”, un pēc tam Secē notiks Latgales — Zemgales mazpulcēnu forums, taču ne visiem lauku bērniem ir līdzekļi, lai tajā nokļūtu. Naudu vajag stendu izveidošanai, paveiktā prezentācijai, mazpulku nometņu un citu pasākumu rīkošanai.

Valsts arī neveicina mazpulcēnu ieinteresētību dārzeņu audzēšanā, piemēram, viņi tos savai skolai nedrīkst pārdot, jo pašvaldībām jārīko iepirkumu konkurss. “Latvijas mazpulki” veic labu darbu, un mazpulcēniem nevajag izglītojošas ekskursijas, lai apskatītu govi un raktu kartupeļus. Šī kustība varētu kļūt plašāka un dziļāka, ja vien valdība atvēlētu pietiekamu finansējumu.