Staburags.lv ARHĪVS

Dāvana kaimiņiem?

Ināra Sudare

2013. gada 12. septembris 08:29

94
Dāvana kaimiņiem?

Nesen biju Rīgas zooloģiskajā dārzā. Īpaši daudz cilvēku bija pie surikatu mītnes. Apbrīnojama bija šo dzīvnieciņu strādātgriba — tik rok un rok, pēc tam paceļas divās kājās un pavēro, ko skatītāji dara. Bet kāda no viņu darba jēga, tā arī nesapratu. Manuprāt, brīžiem kaut kas līdzīgs notiek valdībā — tiek pieņemti dažādi likumi un grozījumi, bet ne vienmēr ir saprotama to jēga.

Saskaņā ar valdības otrdien akceptētajiem PVN likuma grozījumiem, ko tā skatīs 2014. gada budžetu pavadošajos likumprojektos, no nākamā gada PVN priekšnodokli par luksusa klases automašīnām varēs atskaitīt tikai, ja lepnais spēkrats iegādāts komercdarbībai un attiecīgi deklarēts Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) viceprezidente, nodokļu un nodevu eksperte Lienīte Caune uzskata — nosakot, ka par luksusa auto uzskatāms ikviens spēkrats, kura vērtība, ieskaitot PVN, pārsniedz Ls 30 000, neļaujot ar šīs kategorijas auto iegādi un ekspluatāciju saistītos izdevumus uzņēmumiem norakstīt saimnieciskās darbības izdevumos, Latvija kaimiņvalstīm ik gadu uzdāvinās miljonus.

Finanšu ministrijas iecerētie grozījumi likumā veicinās dārgu Latvijas uzņēmējiem piederošu automašīnu reģistrāciju Lietuvā un Igaunijā.
LTRK uzskata, ka noteiktais luksusa klases automašīnu cenu slieksnis ir par zemu un būtu jāpaaugstina.

Tas taču ir kārtējais lēmums, kas naudu pludinās kaimiņiem — teica kāds pieredzējis autovadītājs no Aizkraukles. Viņaprāt, slieksnis varētu būt arī augstāks, jo Ls 30 000 ar PVN jaunai luksusa automašīnai nav nemaz tik daudz, turklāt daudziem uzņēmumiem tāds auto tik tiešām ir vajadzīgs.
Viss atkal būs kā vienmēr — Saeima pieņems likumu, daļa uzņēmēju pārreģistrēsies uz kaimiņvalstīm, un kāda daļa naudas atkal aizies garām budžetam. Ieguvums būs mazāks nekā  zaudējums. Ja jau pieņem tādus likumus,  tad tas būtu jādara, sadarbojoties ar citām valstīm, jo pretējā gadījumā uzņēmēji vienkārši tos “apies”, un aprēķinātais ieguvums paliks tikai “uz papīra”.