Staburags.lv ARHĪVS

Diena, kas vieno

Evita Apiņa

2013. gada 3. septembris 09:12

111
Diena, kas vieno

Vakar lielākajā daļā Latvijas skolu bērni pēc vasaras brīvdienām pulcējās uz pirmo skolas dienu. Pēc aptuveniem Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, šajā mācību gadā Latvijā skolas gaitas sāk vairāk nekā 200 tūkstošu skolēnu. Ministrija prognozē, ka pirmklasnieku skaits, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, šogad būtiski nesaruks, tas pat varētu saglabāties aizvadītā mācību gada līmenī, kad pirmo reizi uz skolu devās 20 168 bērni. Datus gan precīzi zinās tikai septembra beigās, kad apkopos informāciju.

Zinību diena kalendārā ierakstīta 1. septembrī, taču, ja tā iegadās brīvdienā, lielākā daļa izglītības iestāžu jauno mācību gadu izvēlas sākt nākamajā darbdienā, arī šogad pirmā skolas diena vairumā skolu bija 2. septembrī. Aizkraukles reģionā tikai Daudzeses pamatskolā pirmā skolas diena tradicionāli tiek svinēta 1. septembrī, šai tradīcijai ir arī savs moto: “1. septembris vienmēr ir 1. septembrī!”. Kāpēc skolā stingri turas pie tradīcijas skolas gadu sākt tieši 1. septembrī, kaut arī tā ir brīvdiena? “Tas atrisina problēmas, kad uz svinīgo pasākumu skolā netiek daļa vecāku un skolas absolventu. Katru gadu, arī šogad, skolas zāle bija pilna, daudziem pat nepietika vietas. Tā ir svētku izjūta, kas vieno skolotājus, absolventus, skolē­nus un vecākus — nevienam nekur nav jāsteidzas, neviens nekavē darbu, var baudīt svētkus,” stāsta Daudzeses pamatskolas skolotāja Ruta Jankovska. Nākot uz skolu brīvdienā, Daudzeses pamatskolas bērni brīvdienu nezaudē, jo tā viņiem pienākas oktobrī. Pirmajā skolas dienā tradicionāli bija sarūpēts saldējums katram skolēnam, skolā viesojās zvērkope Velga Vītola. “Gatavojoties jaunajam mācību gadam, ievēroju, ka skolēnu skaits šogad ir 95 — tikpat, cik Latvijai gadu. Nupat pieteicās vēl viens bērns — 95 gadus nosvinējuši, ieiesim 96. gadā, savukārt mēs Latvijai mācīsim 96 skolēnus!” teic Ruta Jankovska.

Lai pirmā skolas diena būtu svētki bērnam, skolotājiem un ģimenei, to rīkošanā  jāiesaistās visiem, un, manuprāt, šī Daudzeses pamatskolas tradīcija 1. septembri svinēt 1. septembrī varētu būt pozitīvs piemērs citām skolām — nevis čīkstēt par to, ka uz skolu jāiet brīvdienā, kad vēl tā gribas baudīt brīvu dienu un no rīta ilgāk pagulēt, bet tieši pretēji — izmantot iespēju visiem būt kopā skolā, lai nenāktos sūroties par ikdienas steigu un taisnoties par nokavētu darbalaika sākumu.