Staburags.lv ARHĪVS

Pļaviņu novadā plūdu seku novēršanu plāno paveikt līdz decembrim

www.staburags.lv

2013. gada 2. septembris 15:52

66
Pļaviņu novadā plūdu seku novēršanu plāno paveikt līdz decembrim

Šovasar Pļaviņās pabeigts rekonstruēt aizsargdambi, bet plūdu seku novēršanu pašvaldībā plāno paveikt līdz decembrim, informē Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde.

Viņa informēja, ka Pļaviņu aizsargdambja rekonstrukcija ir pabeigta un 21.augustā tas tika nodots ekspluatācijā.

Plūdu seku novēršanas darbiem finansējums Pļaviņu novadā tika apstiprināts Ministru kabineta 30.jūlija sēdē 101 704 latu apmērā, kur Pļaviņu novada domei jānodrošina 30% līdzfinansējums.

Žilde skaidroja, ka šim nolūkam ir sākta iepirkumu procedūra, patlaban notiek pretendentu izvērtēšana. Līgumu par darbu izpildi paredzēts noslēgt septembra sākumā, bet pašus remontdarbus sākt septembra vidū.

Iedzīvotājiem, kuri dzīvo pašvaldības dzīvokļos, kuriem tika nodarīti zaudējumi plūdu laikā, tiks nosūtīti paziņojumi par remontdarbu sākšanu un veicamajām darbībām telpu sagatavošanai.

Darbus paredzēts pabeigt līdz šā gada 1.decembrim.

Jau ziņots, ka Pļaviņu novada pašvaldība pavasara plūdos cietušajam 31 privātīpašniekam kompensācijās izmaksājusi 13 688 latus, bet no valdības tā saņems 6844 latus. Jēkabpils novada pašvaldībai tiks 2300 latu kompensācija, bet Līvānu novada pašvaldībai - 1801 lats.

6.augustā valdība uzklausīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) plānus par plūdu risku mazināšanu līdz 2015.gadam, kas paredz gan vairāku aizsargdambju rekonstrukciju, gan trīsdimensiju karšu izgatavošanu.

Cīņai ar plūdiem ir plānota Jēkabpils aizsargdambja rekonstrukcija, kas izmaksās 2,49 miljonus latu, bet lielākā daļa - 2,11 miljoni latu - tiks saņemti no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF). Par 953 479 latiem tiks rekonstruēts Pļaviņu aizsargdambis, bet par 294 786 latiem - Salas pagasta aizsargdambis.

Tāpat ar ERAF līdzfinansējumu šogad plānots rekonstruēt Babītes poldera un sūkņu stacijas "Babīte" krājbaseinu un maģistrālo kanālu, kā arī plānota kolektora rekonstrukcija Jelgavā.

Iepriekš jau ziņots, ka pēc šā gada pavasara plūdiem kopumā 37 pašvaldības lūdza valdību kompensēt palos nodarītos zaudējumus 1,28 miljonu latu apmērā.

Rekonstrukcijas stadijā esošais Pļaviņu aizsargdambis, kuru Pļaviņās sāka būvēt pērn un kuru bija jāpabeidz jūlijā, plūdos šā gada aprīlī bija pasargājis Pļaviņas no lielo ledus gabalu ieplūšanas pilsētā, tādā veidā izglābjot 24 mājas, kurās citādi būtu ietriekušies ledus gabali un, iespējams, tās izpostījuši vai sabojājuši, iepriekš informēja toreizējais domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis.

Pašvaldībā secināts, ka dambis kalpojis, kā paredzēts.