Staburags.lv ARHĪVS

Pļaviņās uzbūvēts aizsargdambis

Sandra Pumpure

2013. gada 29. augusts 08:44

433
Pļaviņās uzbūvēts aizsargdambis

Pļaviņās ekspluatācijā nodots aizsargdambis, kam pilsēta jāpasargā no pavasara paliem. Būvdarbus finansēja Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Pļaviņu novada dome.

Aizsargdambis gar Daugavu izbūvēts 1,93 kilometru garumā pilsētas centrālajā daļā, no mūzikas skolas līdz Atvaru ielai, un 0,69 kilometrus Gostiņos gar Aivieksti. Darbus sāka pagājušā gada jūlijā.

Pļaviņu teritorijā uzbūvēts uzbērums ar betonētu aizsargsienu, ierīkoti ūdens novadīšanas kolektoru vienvirziena vārsti, metāla kāpnes un laivu ielaišanas vietas. Dzelzsbetona sienas augstums ir vienāds ar Daugavas ielas klātnes augstumu tās augstākajā punktā. Visā posmā izveidots bruģēts gājēju celiņš ar apgaismojumu. Tā kā finansējums bija ierobežots, nācās atteikties no viena posma betona sienas, kur, pēc pieredzes, ledus sanesumi nav tik bieži.
ostiņos izbūvēts dolomīta atsiju uzbērums, kas veidots tādā leņķī, lai optimāli aizsargātu no ledusgabalu nokļūšanas dzīvojamajā zonā pavasara palu apdraudējuma laikā, un ierīkots dambja apgaismojums.

Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde stāsta, ka objekta pieņemšanas komisija nekādus trūkumus darbu izpildē nekonstatēja un atzina šo būvi par tehniski atbilstošu aizsardzībai plūdu laikā. Sagaidot objekta pieņemšanas komisiju, gostiņieši gan izteica neapmierinātību, ka tur nav bruģētu celiņu. Pašvaldības vadītāja skaidroja, ka naudas visam nepietika, jo aizsargdambja projekts sākotnēji bija paredzēts tikai pilsētas centrālajai daļai. Tomēr nolemts atvēlētos līdzekļus izmantot tā, lai iegūtu arī Gostiņi.
Žildes kundze piebilda, ka par pašvaldības līdzekļiem turpinās šo vietu labiekārtot un aizsargdambja teritorijā izvietos vēl vairākus soliņus un atkritumu tvertnes.

Dambis kļuvis par labu atpūtas vietu, iedzīvotāji to aktīvi izmanto pastaigām vai brauc ar velosipēdiem. Daudzi atzīst, ka iepriekš pat ne reizi nav izstaigājuši šo Daugavas krasta posmu un tagad it kā atklāj pilsētu no jauna. Vieta ir skaisti  sakopta, un to nav kauns rādīt arī viesiem. Daugavas tuvumā dzīvojošie cilvēki atzīst, ka atpūtai dambis ir skaists, bet palu laiku tik un tā gaida ar satraukumu. Nav pārliecības, ka ledusgabali netiks pāri dambim un palu ūdeņi bruģi neizskalos.