Staburags.lv ARHĪVS

Noskaidro “Bebru karali”

Jānis Ozoliņš

2012. gada 15. aprīlis 07:55

770
Noskaidro “Bebru karali”

Vecbebru profesionālajā vidusskolā katru gadu pavasarī viena ir specialitātes nedēļa, kad audzēkņiem ir iespēja  tikties ar interesantiem ēdināšanas pakalpojumu jomā  strādājošiem profesionāļiem.  Šajā laikā tradicionāli norisinās arī konkurss starp kursiem, kurā iesaistās arī skolotāju komanda. 

Tiekas ar profesionāli
Pirmajā specialitātes nedēļas die­nā audzēkņiem bija iespēja tikties un darboties kopā ar Māri Astiču,  kurš ir restorāna “Desiderata” un uzņēmuma  “Māra   Astiča banketu serviss” šefpavārs. “Tikšanās bija ļoti interesanta, un jauniešiem tā patika, jo arī Māris ir jauns un atraktīvs šefpavārs. Viņš savā prezentācijā vairākkārt  uzsvēra, ka ir divi veidi, kā gatavot ēdienu — vienkārši gatavot un gatavot ar mīlestību,” stāsta Vecbebru profesionālās vidusskolas ēdināšanas pakalpojumu skolotāja Nadežda Krēsliņa. “Māris kopā ar saviem palīgiem gatavoja banketa ēdienus, piemēram, sālītu Ibērijas speķi ar viegli marinētiem sīpoliem un gaišo rudzu maizi, laša variāciju ar paipalu olām, svaigiem dārzeņiem un erukas salātiem, šokolādes fondantu ar banānu krēmu, svaigām ogām un vaniļas saldējumu, kā arī citus interesantus našķus. Audzēkņi varēja degustēt, vērtēt  un uzdot jautājumus.”
Mainās vietām
Specialitātes nedēļā notika arī atraktīvs pasākums “Prāta vētra”. Tā laikā restorāna pakalpojumu kursa audzēkņi, kuri  ikdienā  gatavo kokteiļus un apkalpo viesus  skolas  mācību restorānā, “šefpavāra”, skolas audzēkņa Ilmāra Bandera (strādā par pavāru viesnīcā “Medzābaki”) un skolotāju Vinetas Grinšpones un Marinas  Riekstiņas vadībā gatavoja garšīgas pusdienas. Savukārt ēdināšanas kursa audzēkņi, kuri tikko  sākuši apgūt profesijas mācību priekšmetus, apkalpoja viesus mācību restorānā “Pie Riharda”.  
Olas nesaplīsa
Specialitātes nedēļas laikā notika arī tradicionālais skolas konkurss “Bebru karalis”, kura moto šogad bija visai izaicinošs — “Vai Tu domā, ka esi Vecbebru cienīgs?  Nāc un pierādi! Mēs tevi izaicinām!”. Izaicinātāji šogad bija 1. restorānu pakalpojumu kursa audzēkņi, kuri gan izdomāja konkursa uzdevumus, gan arī organizēja un vadīja  konkursu. Cīņā par  “Bebru karaļa” titulu  piedalījās visu kursu un arī skolotāju komanda. To nosaukumi bija interesanti, piemēram,  “Mengs”,  “Raugi”,  “Čikas športenēs”. Skolotāji startēja komandā ar saldu nosaukumu “Suflē”.
Konkursa vadītāji  komandām uz­deva dažādus āķīgus uzdevumus. “Visjautrākā bija stafete, kurā katram komandas dalībniekam bija jāveic savs uzdevums,” stāsta Nadežda Krēsliņa. “Piemēram, jāpiepūš balons un jānotur tas gaisā, kamēr  dalībnieks uzvelk  spectērpu. Dalībniekam bija arī pārbaudes un veiklības skrējiens ar nevārītu olu, jāatzīst, ka visi bija pietiekami uzmanīgi un visas olas palika veselas. Tika pārbaudītas olas baltuma saputošanas ātruma un pareizības prasmes — lai, apgāžot bļodu ar sakulto olbaltumu, tas neizlīst.”  Konkursā  ar nelielu punktu pārsvaru  uzvarēja 3.b kursa komanda, iegūstot titulu “Bebru karalis”. Visi konkursa dalībnieki saņēma gan saldas, gan sāļas balvas.
Notika arī Lieldienām veltīts pasākums “Piepildām Lieldienu olu grozu”. Audzēkņi, kuriem bija stundas mācību virtuvē, praktizējās olu krāsošanā.