Staburags.lv ARHĪVS

“Liepkalnos” sāk ražot kvasu

Sandra Pumpure

2012. gada 2. maijs 07:09

1699
“Liepkalnos” sāk ražot kvasu

Uzņēmums “Liepkalni” paplašinājis savu darbību — Klintaines pagasta Liepsalās sākts ražot rudzu maizes kvass. Pirms pāris dienām te atvērta tirdzniecības vieta, kur jauno dzērienu var nobaudīt un iegādāties.

Sākot īstenot šo ideju, SIA “Liep­kalni” vadītājs Dagnis Čākurs atzina, ka tādējādi vēlējušies dažādot produkciju. Līdzās pašu ražotajai maizei un konditorejas izstrādājumiem kvass šķita labs papil­-
dinājums un pietiekami liels iz-
aicinājums.
No brīža, kad “Liepkalnos” sāka izmēģināt rudzu maizes kvasa gatavošanu līdz gatavās produkcijas tirdzniecībai, pagājis apmēram gads. Uzņēmuma pārtikas tehnoloģe Aina Linde stāsta, ka šajā laikā recepte izmēģināta un “pieslīpēta”, lai dzērienam rastu visatbilstošāko garšu. Kvasu degustēja gan paši uzņēmuma darbinieki, gan klienti, un darbā noderēja viņu ieteikumi.
Kvasa galvenā sastāvdaļa ir “Liepkalnos” ceptā “Sevišķā rupjmaize”.
Dzēriena gatavošana ilgst apmēram nedēļu. Šo ražošanas procesu var novērot arī pircējs, jo visas iekārtas izvietotas turpat atklātajā ražotnē.
— Šādu rudzu maizes kvasu, šķiet, negatavo nekur citur pasaulē, katrā ziņā Latvijā noteikti nē. Mūsu kvass ir dabisks — nefiltrēts, nepasterizēts, tāpēc garšas nianses tam ar laiku nedaudz mainās, kā jau “dzīvam” produktam, — saka Aina Linde.
Pirmie klienti jau novērtējuši jauno produktu, atzīstot, ka tam ir izteikta maizes garša. Katrā ziņā tas atšķiras no veikalos nopērkamajiem.
Kvasu var iegādāties tikai uzņēmuma ēkas jaunajā piebūvē un arī kafejnīcā, kur to pārdod kausos. Te piedāvā arī grilētus ēdienus.