Staburags.lv ARHĪVS

Dārzam veltī vienu dienu nedēļā

Indulis Burka

2008. gada 31. jūlijs 00:01

1
Dārzam veltī vienu dienu nedēļā

Seces pagasta Torņu ielā viens no glītākajiem pagalmiem ir Inetai Ledvikai. Līdzeni nopļauts mauriņš. Dobēs zied rozes un lilijas, bet mājas dienvidu pusē čalo strūklaka.

— Savlaik dzīvojām Ogrē, taču tad Secē nopirkām māju un pārcēlāmies dzīvot šeit.  Tā nu mēs — vīrs Jānis, es un divi dēli Gatis un Daivis “šeptējam”, — stāsta Ineta Ledvika.

Idejas dārza iekopšanai parasti aizgūstam vērojot citu pieredzi. Taču reizēm paļaujamies tikai uz pašu intuīciju. Šad tad pārlapoju arī kādu žurnālu, taču tajos viss  šķiet pārāk samākslots un nevajadzīgi izskaistināts.

Daudz laika vasarā vajag zāles pļaušanai un dobju ravēšanai. Taču lielākos darbus darām visi kopā. Dēli palīdz pļaut, es ravēju. Ja nedēļā vienu dienu visi veltī darbam dārzā, pārējās nedēļas dienas vismaz šajā ziņā ir brīvas.

Pavasarī pie mājas ierīkojām arī strūklaku. Sākotnēji plānojām tajā vietā izveidot vēl vienu puķudobi, taču tad pārdomājām. Vīrs iebilda, ka puķu jau tā gana, vajadzētu izrakt nelielu dīķīti. Tā arī izdarījām. Sākumā domājām īrēt ekskavatoru, taču beigās ķērāmies pie lāpstas. Rakām te viens, te otrs, līdz dīķis gatavs. Ieklājām speciālo plēvi, salasījām dolomīta radzes un izveidojām krastus, kā arī nelielu uzkalniņu strūklakai. Lai šādā dīķī ūdens ar laiku nekļūtu zaļš, to laiku pa laikam jāmaina, bet apglumējušās vietas jānomazgā. Ziemā ūdeni plānojam izsūknēt, lai sals nesabojā krastus.

Ledviku pagalmā puķes zied no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim. Saimnieces sirdij vistīkamākās ir rozes. Tās ir prasīgas puķes, taču, kopš ziemas kļuvušas siltākas, problēmu ar šīm puķēm ir daudz mazāk.

— Pareizi iestādītas, arī samtenes ir ļoti skaistas, — saka saimniece. — Katrai puķei ir savs skaistums, sava vieta. Pavasarī piesaulītē pirmās uzzied sniegpulkstenītes, bet rudenī no salnām pasargātā vietā sauli glabā mārtiņrozes. Savukārt pie mājas ēnas pusē aug piparmētras. Tās labi noder arī tējai.

Daudzi māju pagalmos izvieto dažādus keramikas veidojumus — sēnes, rūķus. Mūsu pagalmā pie dīķa ir tikai viena dzērve. Tā ir Jāņa ideja. Rudenī šo putnu klaigas rada mazliet skumju noskaņu, bet pavasarī tās ir priecīgas. Tomēr labi, ka pie dīķa “mājo” šis putns. Ar šādiem veidojumiem gan nevajag pārspīlēt.

Ledvikas kundze kopj ne tikai savu pagalmu, bet veido arī Seces pamatskolas apkārtni — viņa ir skolas dārzniece.

— Pēc izglītības esmu zootehniķe, taču dārznieces iemaņas guvu kursos. Arī šovasar Secē ir dārza dizaina kursi, kurus apmeklēju, saka Inetas kundze.