Staburags.lv ARHĪVS

Pirmais “Zaļais sertifikāts” Koknesē

Margarita Celmiņa

2008. gada 31. jūlijs 00:01

2
Pirmais “Zaļais sertifikāts” Koknesē

Vides ministrs Raimonds Vējonis Latvijas tūrisma mītņu nacionālo “Zaļo sertifikātu” pasniedza atpūtas kompleksam “Rančo Randevu”. Tajā  jau vairāk nekā desmit gadu saimnieko SIA “Javis” no Rīgas.

“Rančo Randevu” ir pirmā lauku tūrisma atpūtas vieta Aizkraukles rajonā, kurai šo sertifikātu piešķīra. Sertifikāts ir apliecinājums un reizē arī atzinība cilvēkiem, kuri tūristu mītnes iekārto, saudzējot apkārtējo vidi. Šajā atpūtas kompleksā, Pērses  krastā, kur kādreiz bija kolhoza somu pirts, ir saglabāta gleznainā daba. Atpūtas namiņi, saimniecības ēkas un lapenes celtas no koka, akmens un citiem dabiskiem materiāliem.
Kompleksā var izmitināt vairāk nekā 50 atpūtnieku, bet īpaša mājiņa paredzēta jaunlaulātajiem. “Rančo Randevu” var aplūkot arī daudzus senus saimniecības piederumus, piemēram, koka ragavas un ratus, pagājušā gadsimta pirmajā pusē lauksaimniecībā tik noderīgo zirga velkamo labības un siena  pļaujmašīnu un siena grābēju.
Starp guļbūves namiņiem izveidoti koka un bruģa klāti celiņi, puķudobes, strūklaka, apmeklētājus pārsteidz arī dažādas dārza skulptūras. Uz nozāģēto veco koku celmiem izvietota savdabīga izstāde — dabas veidojumi no saknēm un koku zariem. Kompleksa teritorijā zaļo labi kopts mauriņš.
— Šis atpūtas komplekss “Zaļo sertifikātu” ir godam nopelnījis, jo apsaimniekotāji to izveidojuši par vienu no skaistākajām lauku tūrisma atpūtas vietām, — teic  pašvaldības aģentūras “Kokneses tūrisma centrs” direktore Daina Liepiņa.
Vides ministrs Raimonds Vējonis ir gandarīts, ka videi draudzīgu atpūtas vietu skaits Latvijā arvien pieaug. Vakar “Zaļo sertifikātu” viņš pasniedza arī divām tūrisma mītnēm Latgalē — brīvdienu mājām “Zemeņu krastiņi” Kastuļinas pagastā Krāslavas rajonā un viesu namam “Mežinieku mājas” Aglonas pagastā Preiļu rajonā.