Staburags.lv ARHĪVS

Darbu piedāvā jau trešo gadu

Daiga Ozola

2008. gada 31. jūlijs 00:01

48
Darbu piedāvā jau trešo gadu

Vasarā daudzi skolēni izvēlas nevis atpūsties, bet strādāt. SIA “Kūdras enerģija”  labprāt piedāvā darbu jauniešiem.

Valsts nodarbinātības aģentūra vasarā skolēnus iekārto darbā. Aizkraukles rajonā visvairāk jauniešu strādā SIA “Kūdras enerģija” Aizkraukles kūdras purvā. Katrs skolēns drīkst strādāt vienu mēnesi. Strādātgribētāju netrūkst, ik mēnesi nodarbina 12 skolēnu. Vairums skolēnu te strādā jau trešo gadu.
Jaunieši purvā strādā no 15 gadu vecuma, jo darbs ir ļoti smags. Pusi algas (Ls 80) maksā Valsts nodarbinātības aģentūra,  pārējo — SIA “Kūdras enerģija”. Darbu Lauris Barviks atzīst: “Nešķirojam — skolēns vai pašu strādnieks, darba samaksa neatšķiras, ja darbs labi padarīts, pusaudzis saņem tādu pašu samaksu kā pieaugušais. Bērnus nedrīkst izmantot kā lēto darbaspēku.”
Skolēni, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, drīkst strādāt septiņas stundas dienā, pārējie — astoņas stundas. Darba devējs nodrošina strādnieku nokļūšanu darbā un mājās. Jau pulksten 7 no rīta autobuss no Aizkraukles visus nogādā darba vietā un vakarā pulksten 17 ved mājās. Vajadzības gadījumā autobuss brauc arī no Skrīveriem. Pārsvarā strādā skolēni no Aizkraukles, daži arī no Kokneses. Jūlijā strādā septiņi puiši un piecas meitenes.
Viņi novāc celmus, lasa saknes, attīra lauku un ravē.
Fakts.
SIA “Kūdras enerģija” darbojas no 1997. gada. Ziemā nodarbina vidēji 40 līdz 50, bet vasaras sezonā — no 90 līdz 100 strādnieku.
Viedokļi
Agnese
no Aizkraukles:
— Nācu te strādāt, jo citur nebija darba. Gribas nopelnīt pašai savu naudu. Darbs patīk. Nopelnīto naudu tērēšu savām vajadzībām, skolai nepieciešamās lietas pirks vecāki.
Andrejs Gurins,
aizkrauklietis
— Strādāju, jo vajadzīga pašam sava nauda. Citur nebija brīvas vietas, kur strādāt. Izvēlējos šo darbavietu.