Staburags.lv ARHĪVS

Sācies sulu laiks

Indulis Burka

2009. gada 31. marts 00:01

46
Sācies sulu laiks

Klāt sulu laiks. Arī skrīverietis Vitālijs Vajevskis nule sācis tecināt kļavu sulas. Līdz bērzu sulām brīdi jāpagaida, jo zeme vēl nav pietiekami atkususi.

— Sulas tecinu visu mūžu. To darīja arī mans tēvs un vectēvs, — saka Vitālijs Vajevskis. — Pirmajām sulas vienmēr tek kļavām, zeme vēl nav atkususi, vietām vēl sniegs, bet sulas jau tek, īpaši saulainās, siltās dienās.  Šobrīd dienā no kļavas izdodas iztecināt ap trim litriem sulas. Tās ir tik saldas, it kā cukurs būtu piebērts. 
Kļavu sulas vasarai saglabāt nevar nevar. Ilgāk turētas, tās sabiezē un kļūst negaršīgas. Tāpēc dzeram svaigas — es, sieva, meita, kad brīvdienās atbrauc no Rīgas.
Vēlāk noteikti tecināšu arī bērzu sulas. Tās saglabāju vasarai. Kaimiņš ieteica interesantu recepti. Izmēģināju, iepatikās un tā daru jau vairākus gadus. 
Recepte
Rūpīgi izmazgā plastmasas pudeles, kurās parasti pilda minerālūdeni, alu vai limonādi. Ielej svaigas bērzu sulas, pusotra litra pudelei pievieno divas ēdamkarotes cukura un mazliet rauga — rozīnes lieluma gabaliņu. Pudeli rūpīgi aizkorķē, tad ierok dārzā, zemē. Ap Jāņiem sula ir norūgusi. Tā ir auksta un dzirkstoša kā šampanietis. Pudele gan jāatskrūvē ļoti uzmanīgi. Parasti sagatavoju vismaz 40 litru bērzu sulas.